Da li životinje imaju ugrađen kompas?

Ona je izgubljena tokom putovanja, dva meseca pre, a od tada je putovala 320 km do kuće. Njeno putovanje je probudilo radoznalost pa se u gomili članaka tražilo objašnjenje kako je ova maca uspela da pronađe put do kuće?

U naučnoj literaturi, malo je primera mačaka koje su se na ovaj način vratile kući. Ali to nije slučaj sa drugim životinjama, posebno onim koje migriraju.

Neke studije kažu da se životinje orijentišu prema zvezdama. Pa tako morske ptice koje su zarobljene mogu pronaći put do kuće sve dok su sunce i zvezde vidljive, kaže prirodnjak Ronald Lokli.

Kao jedna od čestih navigacija koje koriste životinje, a ljudi zaborave da uopšte postoji, jeste pomoću magnetnog polja planete Zemlje.

Polje se obično prikazuje kao niz petlji koje proizlaze iz Južnog pola i opet ulaze u planetu na Severnom polu, a proširuju se na rubovima naše atmosfere.

Naše igle u kompasu su napravljene tako da idu u ravni sa poljem a poslednjih decenija je jasno da i životinje nalaze put do kuće upravo pomoću ovog polja.

Morske kornjače se, na primer, rađaju sa punim znanjem magnetske mape okeana.

Naučnici kažu da mi vidimo samo ishode, nikada i same načine koje životinje koriste da se orijentišu. Ali nas to ne sprečava da pokušamo da razumemo živote migrirajućih reptila, golubova i izgubljenih ljudimaca.

Izvor: B92

Pogledajte još