U drugom krugu za poslanika u Skupštine Vojvodine kandidati DS-a i SNS-a

Pokrajinska izborna komisija danas će zvanično saopštiti rezultate prvog kruga izbora za po jednog poslanika u Skupštini AP Vojvodini izjavila je članica PIK Jelena Zlojutro.

Zlojutro je kazala da se na osnovu rezultata izlaznosti sa sigurnošću može tvrditi da će, obzirom na nisku izlaznost, u sva tri grada biti i drugi krug izbora, u koji idu po dvoje prvoplasiranih, što potvrđuju i preliminarni nezvanični rezultati kojima raspolažu izborni štabovi političkih stranaka, piše Dnevnik.

U Izbornom štabu Demokratske stranke rečeno je da u sva tri grada u drugi krug idu kandidati DS-a, koji su i u Apatinu i u Zrenjaninu i u Srbobranu zauzeli drugo mesto.

"U Apatinu će kandidat DS-a Bruno Urbanovski, koji je osvojio 23,85 odsto glasova u drugi krug ići sa kandidatom SPS-a Draganom Rastovićem, koji je osvojio 30,75 odsto glasova", rekao je Tanjugu predsednik Izvršnog odbora Pokrajinskog odbora DS Strahinja Simović.

Po Simovićevim rečima, u Srbobranu su se u drugi krug plasirali kandidat Srpske napredne stranke Živko Nastić, koji je u današnjem prvom krugu osvojio 35,72 odsto glasova i kandidatkinja DS-a Valerija Tanasijin koja je osvojila 27,55 odsto glasova.

U Zrenjaninu, naveo je on, najviše glasova, po podacima iz Izbornog štaba Demokratske stranke, pripalo je kandidatu SNS-a Darku Baćoku, 36,67 odsto, i kandidatu DS-a Miodragu Damjanovu koji je osvojio 21,14 odsto glasova.

Simović je naglasio da se navedeni rezultati odnose na 91,7 obrađenih biračkih mesta u sva tri grada.
U izbornom štabu SPS-a raspolažu sa sličnim podacima kada je reč o izborima u Apatinu i Srbobranu, ali se njihovi preliminarni rezultati u Zrenjanu umnogome razlikuju od rezultata DS-a.

Potpredsednik pokrajinskog odbora SPS Radislav Striković rekao je Tanjugu da ta stranka u Zrenjaninu ima podatke sa 50 odsto birališta i da je na osnovu tih podataka za kandidat SNS-a glasalo 1.800 građana, za kandidata SPS-a 820, kandidat DS S-a je dobio 670 glasova, a tek na četvrtom mestu je kandidat DS-a za koga je glasalo 640 birača.

Na dopunskim izborima za poslanika skupštine Vojvodine, održanim u izbornoj jedinici 17 Zrenjanin 3, kandidat Srpske napredne stranke Darko Bađok dobio je 36,63 odsto glasova izašlih birača i sa kandidatom Demokratske stranke dr Miodragom Damjanovim učestvovaće u drugom krugu izbora, rečeno je Tanjugu u Izbornom štabu Gradskog odbora DS.

Za jedno poslaničko mesto u toj izbornoj jednici bilo je 10 kandidata .
Na trećem mestu po broju osvojenih glasova je kandidat SPS Milan Piperski sa 13,6 odsto glasova.

Od ukupno 37.367 građana sa pravom glasa, na birališta u 16 sela i gradskoj mesnoj zajednici “Zeleno polje” izašlo je 32,7 odsto birača, prema nezvaničnim podacima Izbornog štaba Gradskog odbora DS.

Dopunski izbori održani su posle ostavke gradonačelnika Ivana Bošnjaka na funkciju poslanika, zbog sukoba interesa.

Dnevnik, Tanjug

Pogledajte još