Porodila komšinicu u liftu u centru Novog Sada!

- Komšinica mi je u utorak uveče pokucala na vrata i pitala me da li sam babica i da li mogu da joj pomognem. Ispostavilo se da je žena sa trećeg sprata krenula u porodilište, ali je porođaj počeo već u hodniku. Uspela je da uđe i lift i kada su stigle do moga sprata, komšije su me zvale u pomoć - priča Milica, glavna sestra na odeljenju ginekologije.

Milica Zorić posao babice učila je i u Srednjoj i u Višoj medicinskoj školi, a dve godine radila je u Školi za trudnice Doma zdravlja „Novi Sad“, gde je žene pripremala za porođaj. Sada je glavna sestra u ginekološkoj službi Doma zdravlja. Sva ta iskustva mnogo su joj pomogla da se snađe u ovoj veoma neuobičajenoj situaciji.

Porodilji je to bilo peti porođaj, a beba je već krenula. Milica je uzela rukavice koje je imala u stanu, ali ništa drugo od opreme nije joj bilo pri ruci.
- Sve je išlo veoma brzo. Objasnila sam joj da nemamo izbora i da se mora poroditi u liftu. Odlično je sarađivala i sve se na sreću dobro završilo - kaže Milica.
Odmah nakon porođaja, ženu i bebu je uvela u svoj stan. Žena je legla da se odmori i tu je izbacila posteljicu. Odmah je pitala za bebu i želela je da zna je li sve u redu.

- Pupčanik sam presekla, a onda sam bebu okupala kod mene u kupatilu i uvila je u peškir. Komšinicin suprug je pozvao hitnu pomoć, a kada su došli, rekla su mi da ne brinem, da je sve u redu i da su i mama i beba dobro. Onda su zajedno otišli u Betaniju i kako čujem, sve je u redu. Nažalost, ne znam ni kako se komšinica zove, jer nije bilo vremena za upoznavanje. Rekla mi je samo da će ćerkici koju je rodila u liftu dati ime Martina - ispričala je Milica.

Ova skromna medicinska sestra kaže kako misli da bi sve prošlo dobro i bez nje, jer nije bilo nikakvih komplikacija. Ipak, saglasna je s tim da je u pitanju retka situacija da se neko porodi van bolnice.

Izvor: Bebac, 24sata

Pogledajte još