Posle Barbike i Simpsonovih i Buda proteran iz Irana

Vlasti Irana zaplenile su statue Bude iz prodavnica širom Teherana kako bi zaustavile uticaj budizma u toj zemlji, piše nezavisni Arman.

Teheran se već dugo bori protiv predmeta poput Barbike kako bi smanjio uticaj Zapada, ali se čini da iranske vlasti prvi put pokazuju protivljenje prema simbolima sa Istoka. List je citirao Saida Džaberi Ansarija, zvaničnika za zaštitu kulturne baštine Irana, koje je statue Bude nazvao simbolima „kulturne invazije“.

On je naglasio da vlasti neće dopustiti da neka religija bude promovisana pomoću takvih predmeta. Ansari nije saopštio koliko je statua Bude zaplenjeno, ali je dodao da će se „čišćenje“ prodavnica nastaviti.

Pojedini Iranci kupuju statue Bude za uređenje kuća i automobila. Većina je napravljena u Kini, a uvezene su iz zona slobodne trgovine u Persijskom zalivu.
Koliko razumem, niko od mušterija ne brine za budizam, oni samo kupuju statue za dekorisanje“, rekao je za AP Reza Sanei, vlasnik prodavnice u kojoj se prodaju statue Buda.

Osim zvanične religije u zemlji – islama, ustavom su priznate i tri druge: hrišćanstvo, judaizam i zoroastrizam. Pojedini islamisti ne podržavaju proizvodnju bilo kakvih statua, jer na njih gledaju kao na način promovisanja idola. Statue sa likovima nekoliko uticajnih Iranaca nestale su sa ulica i trgova Teherana 2010. Za nestanak je okrivljena neimenovana radikalna islamistička grupa koja zabranjuje oslikavanje ljudskih formi u umetnosti.

Izvor: Kurir

Pogledajte još