Britanska glumačka legenda Megi Smit poslom se bori protiv samoće

Pored uloge grofice Grentam, zahvaljujući kojoj je serija "Downtown Abbey" doživela veliki uspeh, glumica Megi Smit skoro je igrala u dva filma: "The Best Exotic Marigold Hotel" prošlog proleća i najnoviji film "Quartet".

Iako ima 78 godina, Megi Smit kaže da nema nameru da uspori tempo. Umesto toga, ona se raduje svakoj ponudi koju dobije, jer rad popunjava samoću koja se uvlači u njen život.

Na pitanje: "Da li je usamljena?", odgovorila je: "Ne znam. Čini se da je besmisleno živeti sam i nemati nekoga s kim ćeš podeliti život".

Na temu starenja rekla je da ne voli starost i da ne zna nikoga ko je voli. Navela je i reči engleskog pisca Noela Kauarda: "Jeziva stvar kod starenja je što doručkujete na svakih pola sata", i dodala, "To je upravo tako, ne znam zašto sve mora da prođe tako brzo".

Kada ju je novinar Stiv Kroft upitao da li je nekada poželela da nađe nekoga, rekla je: "Apsolutno ne. Ja – nema šanse".

Uprkos savetu svoje bake da uči slepo kucanje, jer nije dovoljno lepa da bi bila glumica, Megi Smit ima 60 godina dugu glumačku karijeru.

Prvi put je nastupila na Brodveju u dvadesetprvoj godini, a ubrzo je dobila poziv od Lorensa Olivijea da se pridruži Britanskom nacionalnom teatru.

Postala je svetski poznata nakon što je odigrala glavnu ulogu Žan Brodi u filmu "The Prime of Miss Jean Brodie", koja joj je donela Oskara za najbolju glumicu 1969. godine. Ukupno je osvojila dva Oskara, tri Emi i jednu Toni nagradu.

Čuvena je njena uloga profesorke, gospođe Mekgonagal u seriji filmova o Hariju Poteru, a ona je bila lični izbor autorke Džoane Rouling.

Ni njen privatni život nije bio manje buran.

Svog drugog muža Beverlija Krosa, sa kojim je bila u braku 23 godine sve do njegove smrti (Kros je umro od srčanog udara 1998. godine), Megi Smit je prvi put upoznala kada je imala 18 godina. Iako je on već bio oženjen, zaprosio ju je i ona se složila da ga čeka. Međutim, dok je čekala da se Kros razvede, Smitova je upoznala Roberta Stefensona.

Za Stefensona se udala deset dana nakon rođenja njihovog prvog sina Krisa Larkina. Par je dobio još jednog sina Tobija Stefensona.

Nakon sedam godina braka, 1973. godine, razišli su se i Megi se udala za Beverlija dve godine kasnije.

Megi Smit kaže da uživa da provodi vreme sa svojim unučićima i da su oni predivni.

Još pre nekoliko godina je izjavila da se još uvek bori da se pomiri sa smrću svog muža rekavši: "Svi kažu da ti vremenom bude lakše, ali ja ne mislim tako. Samo bude drugačije".

"Džudi Kempbel mi je jednom rekla divnu stvar kada joj je umro muž, to je čudno osećanje da više nikome nisi na prvom mestu", dodala je Smitova.

Nedavno je potpisala ugovor za četvrtu sezonu serije "Downton Abbey", koja se upravo snima i rekla da će raditi do kraja života. "Mislim da je moje vreme za penziju odavno prošlo. Plašim se da neću moći više da radim u pozorištu. Tužna sam znog toga, ali neću u penziju. Nastavljam da glumim i prihvatam svaku ponudu koja naiđe".

Izvor: B92

Pogledajte još