Peta runda pregovora Dačić- Tači završena, sutra nastavak

Sastanak predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, posvećen pitanjima institucija na severu Kosova i oficira za vezu, završen je, a peta runda trilateralnih razgovora biće nastavljena.

Premijer Dačić se u kabinetu Ketrin Ešton sastao i sa američkim diplomatom zaduženim za Balkan Filipom Rikerom, koji je u Briselu razgovarao i sa Tačijem.

Razlog za to što će dijalog biti nastavljen i sutra su važne teme, ali i namera da se napredak u dijalogu pojavi u aprilskom izveštaju Evropske komisije.
U međuvremenu, prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je tokom današnjeg susreta sa komandantom Savezničke komande za operacije i komandantom Evropske komande Oružanih snaga SAD, admiralom Džejmsom Stavridisom, naglasio neophodnost zaštite srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Srpski premijer je pre početka razgovora poručio da je predlog Srbije osnivanje zajednice srpskih opština koja treba da ima jasne nadležnosti u obrazovanju, prosveti, pravosuđu, i da će Srbi sami birati vlast.

Ponovio je da neće biti povlačenja srpskih institucija sa Kosova dok se ne postigne konačan dogovor, da će se tražiti čvrste garancije za svaki dogovor, te obećao da srpski narod na Kosovu “neće biti ostavljen na cedilu”.

Kosovski premijer se u toku prepodneva sastao u Briselu i sa predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom i predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom.

Rompej je nakon susreta s Tačijem izjavio da Kosovo ima evropsku perspektivu, ali je i on poručio da je neophodan veći napredak na polju poštovanja prava manjina i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Tači je uoči današnjeg susreta s Dačićem izjavio da je svestan da je normalizacija odnosa sa Srbijom “nešto što duguje budućim generacijama” i istakao da je Kosovo sa svim “drugim susedima” u dobrim odnosima.

Upitan dokle je spreman da ide u vezi sa statusom severnog Kosova, Tači je odgovorio da situacija na severu “nije kao u drugim delovima Kosova”, te da se to pitanje ne može rešiti bez “normalizacije odnosa sa Srbijom”.

(Telegraf)

Pogledajte još