Novi Sad: Beba rođena kao heroinski zavisnik!

Dete je na terapiju odvikavanja od droge upućeno odmah po rođenju, zbog izuzetno teške kliničke slike, piše Blic.

Bebe zapadaju u apstinencijalnu krizu jer njihove majke koriste narkotike tokom trudnoće. Poslednji slučaj nije usamljen jer je prošle godine bilo pet ovakvih beba u Novom Sadu.

U apstinencijalnoj krizi beba ima grčeve, veoma je razdražljiva i neprestano plače. Po rečima pedijatra Kliničkog centra Vojvodine Nataše Stašuk, beba u krizi ima poremećaje u ishrani, otežano sisa, kratko spava i budi se nepun sat nakon ishrane, otežano diše, učestalo se znoji i ima povišenu temperaturu.

"Ako je porodilja poslednju dozu droge uzela u poslednjih sedam dana pred porođaj onda će simptomi apstinencijalne krize biti izraženiji. U tim slučajevima bebu odmah podvrgavamo lečenju tabletama. Bebe koje se leče od apstinencijalne krize bivaju otpuštene iz porodilišta 72 sata posle uzimanja poslednje doze leka", kazala je Stašuk.

Dodala je da porodilja zavisnik nije u obavezi da kaže da li je koristila opijate, ali je lekarima mnogo lakše ako za to znaju.

Psihijatar Nebojša Baračkov, koji je godinama radio u Metadonskom centru KCV sa porodiljama zavisnicima, kaže da je odrastanje deteta čija majka koristi heroin nepredvidivo i problematično.

"Zavisnik može upasti u stondirano stanje od sat, dva i u tom slučaju beba je direktno ugrožena jer neće dobiti svu potrebnu pažnju. Roditelji zavisnici poslednje pare daće za heroin, a ne bebine potrebe". rekao je Baračkov za Blic.

Pogledajte još