Privatni lekari: Direktorka lekarske komore ima platu 2.500 evra

Predsednik tog udruženja Višeslav Hadži-Tanović rekao je na konferenciji za novinare u Pres centru UNS-a da "Privatni lekari Srbije" traže suspendovanje javnih ovlašćenja Lekarske komore Srbije, uvođenje prinudne uprave i finansijsko-pravnu istragu.

Hadži-Tanović je naveo da je u Lekarskoj komori nedavno usvojen pravilnik iz koga se vidi da je Radosavljević, kako tvrdi, sebi dodelila mesečnu platu od 2.500 evra, što na godišnjem nivou iznosi oko 30.000 evra.

"Njena mesečna plata biće dvostruko veća od plate predsednika Srbije Tomislava Nikolića, a na njen zahtev formiraće se Kabinet direktora Lekarske komore koji će lekare godišnje koštati 140.000 evra", kazao je Hadži-Tanović.

On je rekao i da je advokatski tim "Privatnih lekara" podneo krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja i nenamenskog trošenja sredstava protiv Radosavljević, predsednice Upravnog odbora Komore Dragane Milutinović i još 18 članova Upravnog i Nadzornog odbora Komore.

Hadži-Tanović je izrazio nadu i da će se Vlada Srbije "pozabaviti" slučajem Lekarske komore i dodao da je Udruženje "Privatnih lekara" uputilo pisma prvom potrpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću, ministrima zdravlja i finansija, Slavici Ðukić-Dejanović i Mlađanu Dinkiću, kao i svim medicinskim fakultetima i zdravstvenim ustanovama u zemlji.

U "Privatnim lekarima" tvrde da je Radosavljević kroz naknadu za rad u Komori dobila više od 8.000 evra, dok je istovremeno primala platu u Kliničkom centru Srbije, kao i da je od opštine Novi Beograd, od 2008. godine, primala naknadu od 5.000 evra godišnje kao soecijalni savetnik predsednika opštine.

Hadži-Tanović smatra da Radosavljević upravlja Komorom uz pomoć korupcije, jer su svi članovi Upravnog odbora, osim onih iz Vojvodine, redovno dobijali naknadu u ukupnom iznosu od, kako tvrdi, oko 5.000 evra po sednici što je protivustavno i protivzakonito.

On je upitao gde je više od 20 miliona evra od lekarskih članarina, s obzirom da su finansijskim planom Komore predviđeni gubici i rekao da je to pitanje i za Vladu Srbije koje je prenela javna ovlašćenja na Lekarsku komoru, koja je državno preduzeće.

I Regionalna lekarska komora Vojvodine je, podvukao je Hadži-Tanović, već ukazivala na protivustavno i protivpravno delovanje Radosavljević i podneta je inicijativa za njen opoziv.

(Novi Magazin)

Pogledajte još