Naređeno povlačenje: U 50 vrsta mleka povećan nivo aflatoksina

"Analiza ispravnosti mleka po nalogu Ministarstva poljoprivrede rađena je na Institutu za higijenu i tehnologiju mesa, jedinoj referetnoj laboratoriji u Srbiji, i ona je pokazala da je 28 uzoraka od 37 sumnjivo, odnosno da ima povišen nivo aflatoksina", rekla je Čelabićanin novinarima u Skupštini Srbije.

Prema njenim rečima, nalog je dat za povlačenje mleka skoro svih mlekara u Srbiji, među kojima su "Imlek", "Niška mlekara", "Subotička mlekara" i mlekare iz Šapca.

"Dat je nalog mlekarama da povuku sve mleko koje ima više ili u granici od 0,05 aflatoksina po mikrokilogramu. Ministarstvo nije ćutalo, mi ne štitimo proizvođače. Svako je dobio nalog da povuče mleko po broju loga", istakla je Čelabićanin i dodala da brzina povlačenja mleka sa rafova zavisi isključivo od mlekara čija je to obaveza.

Ona je demantovala tvrdnje da Ministarstvo poljoprivrede nije blagovremeno delovalo i istakla da su odmah po dobijanju informacija kolega iz Republike Srpske, inspektori izašli na teren i da je ta prva analiza pokazala da Srbija nije uvezla sumnjivo mleko mlekare "Dukat" iz Hrvatske.

(Beta)

Pogledajte još