Top pet razloga da ugasite profil na Fejsbuku

Kada uključite kompjuter prva stvar koju uradite je proveravanje svog Fejsbuk profila? Ko, gde, s kim, zašto... Čini vam se da bez njega kao da niste ni 'proživeli' dan, jer 'ono što nije na Fejsu, kao da se nije ni dogodilo'.

Ako spadate u tu kategoriju, evo nečeg o čemu bi trebalo da razmislite. Evo pet jako dobrih razloga zbog kojih bi trebalo da 'ugasite' svoj profil.

1. Fejsbuk stvara zavisnost
Koliko vam vremena nakon posla treba da se pojavite na Fejsu? Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Gotenburg u Švedskoj pokazalo je kako 70 odsto ispitanih prvo otvara Fejsbuk kada uključe kompjuter, što nije ništa drugo nego zavisnost.

Kada su u pitanju rodne razlike, žene su na Fejsbuku ipak aktivnije od muškog roda. U proseku svaka žena na Fejsu provede dnevno 81 minut, dok jači pol provede 'samo' 64 minuta.

2. Izaziva depresiju kod ljudi
Istraživanje sprovedeno u Nemačkoj pokazalo je kako je Fejs krivac i za depresiju kod mnogih ljudi. Naime, gledajući tuđe fotografije s raznih putovanja, čitajući statuse o srećnim ljubavnim vezama ili uspesima na poslu korisnici kojima baš ne ide na tom planu osećaju se jadno, ljubomorno i na kraju - depresivno.

3. Podstiče vas da jedete nezdravu hranu
Ako ste u situaciji u kojoj se borite s viškom kilograma, sedenje za kompjuterom svakako nije dobra opcija. 'Viseći' na Fejsbuku poješćete sve što vam se nađe nadohvat ruke, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Kolumbija.

4. Može biti alat putem kojeg vas drugi kontrolišu odnosno prate sve što radite i koriste vaše podatke u svoje svrhe.

Ako vam je stalo do privatnosti, onda je ovo savršen razlog da napustite Fejs, jer je ova društvena mreža idealna za 'špijuniranje'. Vi to najbolje znate, i sami se bavite time, zar ne?

5. Fejsbuk je često razlog da odugovlačite s poslom

Da li ste se našli u situaciji kada morate ne brzinu da obavite neki zadatak, a vi 'visite' na Fejsu i nikako da krenete u realizaciju? Ukinete li profil, imaćete više vremena za sve, bićete brži i mnogo efikasniji, i vaš će šef to svakako primetiti.

Izvor: B92; Tehnoklik.net.hr

Pogledajte još