Utvrditi kvalifikacije: Kako do posla u Nemačkoj

Mehaničar za finu tehniku koji vozi taksi, medicinska sestra koja radi kao čistačica, inženjer koji živi od socijalne pomoći. U Nemačkoj je puno doseljenika koji ne rade posao za koji su kvalifikovani, piše Dojče vele!Predstavnik nemačkog Ministarstva privrede Ulrih Šenlajtner kaže da je teško uporediti strane kvalifikacije sa nemačkim."Mi imamo visok nivo, koji ne želimo da razredimo. Zato moramo tačno da utvrdimo kakve su konkretne kompetencije nekog pojedinca".

Informacije o tome kakve profesionalne kvalifikacije postoje u nekoj pojedinoj zemlji i kako ih se može uporediti sa nemačkim sistemom vrednovanja mogu se naći na internet stranici BQ-Portal u čijem je postavljanju među ostalima učestvovalo i nemačko Ministarstvo privrede. Za priznavanje kvalifikacija u tačno utvrđenim zanimanjima kao što su lekar ili medicinska sestra, zaduženi su, na primer činovnici u pokrajinskim institucijama za zdravstvo.

"Oni ne osećaju pritisak neke firme koja kaže - nama su ovde potrebni ljudi", objašnjava se.Dodatna prepreka su troškovi, koji nastaju pri priznavanju kvalifikacija. Po pravilu to košta oko 600 evra, ali trošak se može popeti i na 2.000 evra. Sve zavisi od toga koliko dokumenata treba skupiti.

Izvor: Kurir; EPK,Dojče vele

Pogledajte još