Brada štiti od raka kože i usporava starenje

Studija Univeryiteta Južni Queensland tvrdi da brada pruža 80 do 95-postotnu zaštitu od sunca, a jačina zaštite zavisi od toga koliko su dlake duge i guste. Takođe, UV zraci tri puta manje probijaju kožu obraslu dlakama od one gole, piše Daily Mail.

Dlake deluju poput zaštitnog faktora, što su gušće to je zaštita veća. No bez obzira na to, i bradatim muškarcima preporučuje se losion sa zaštitnim faktorom, napomenuo je dermatolog dr Nick Lowe.

Muškarci s astmom koju uzrokuje polen tvrde da im brkovi i brada smanjuju simptome. Brkovi sprečavaju da čestice uđu u nosnice i pluća, tvrdi Carol Walker iz Centra za trihologiju u Birminghamu.

Neki stručnjaci se ne slažu s tom teorijom, pa tvrde da brkovi samo privremeno mogu zadržati čestice. U najgorem slučaju velike količine polena koje su se nakupile mogu izazvati opasnu alergijsku reakciju.

Dlake na licu štite kožu od nepovoljnih vremenskih prilika i usporavaju starenje. One sprečavaju gubitak vlage, pa je koža stalno vlažna. Ako nanesete kremu na kožu ispod dlačica, koža će duže zadržati vlagu nego na goloj koži, tvrdi dr Lowe.

Takođe, muškarci imaju deblju kožu nego žene koja je otpornija na oštećenja, a brada ih dodatno štiti, dodao je.

Brada koja se proteže po vratu stvara zaštitni sloj i zadržava toplinu, pa sprečava kašalj i upalu grla. Dlake deluju kao svojevrstan izolator i pomažu u hladnim mesecima, dodala je Walker.

Stalno brijanje uzrokuje bakterijske infekcije, osip, urastanje dlaka, pa bi se moglo reći da brada blagotvorno deluje na kožu, objasnio je dermatolog dr Martin Wade iz Klinike za kožu i kosu London.

Loša strana brade je ta što urasle dlake mogu izazvati infekcije. Rizik povećavaju i ostaci hrane koji mogu zapeti među dlakama pa je zbog toga bitno redovito njegovati i šišati dlake, tvrdi mikrobiolog dr Ron Cutler.

24.sata.hr

Pogledajte još