Odloženo suđenje svešteniku Peranoviću

0

Nastavak procesa svešteniku Branislavu Peranoviću, optuženom za smrt štićenika Nebojše Zarupca, odložen je za 2. april po zahtevu advokata odbrane.

Advokat odbrane Ilija Radulović zahtevao je od Velikog veća Višeg suda u Šapcu da sudski veštak, profesor doktor Đorđe Alempijević dostavi odgovore na 36 pitanja u vezi nalaza obdukcije.

„Sudski veštak je specijalista sudske medicine i zato sam zamolio da se na moja pitanja odgovori u pismenoj formi kako bih mogao da se o toj specifičnoj sudsko-medicinskoj temi adekvatno pripremim. To su stvari o kojima se ne može replicirati bez analize stručnjaka i zato je bilo neophodno odlaganje“, rekao je Radulović agenciji Beta.

Danas se pred sudskim većem pojavi svedok odbrane, bivši štićenik centra, kao i otac jednog od lečenih narkomana koji se nalazi na spisku svedoka.

Svedoci su potvrdili navode sveštenika Peranovića da je u kampu sila primenjivana samo u slučaju da je neko od štićenika hteo da napusti lečenje pre vremena ili da je u prostorije uneo drogu i lekove.

„Čak se gledalo kroz prste onima koji su dolazili u pijanom stanju. Pre šamaranja ili udaraca ašovom po zadnjici o tome bi bili obaveštavani roditelji, kao i o razlogu za tu primenu sile“, naveo je bivši štićenik centra „Sretenje“.

U nastavku procesa odbrana je predložila novih devet svedoka koji će, prema rečima advokata, govoriti o specifičnostima života u kampu i lečenja narkomana.

Suspendovani sveštenik Branislav Peranović je, prema optužnici, 6. avgusta u svojoj kući u Jadranskoj Lešnici naneo veći broj udaraca šipkom i pesnicama Nebojši Zarupcu što je izazvalo povraćanje i gušenje želudačnim sokom.

Zarubac je bio štićenik u Centru za odvikavanje od droga „Sretenje“, koji je osnovao Peranović uz blagoslove eparhije šabačke.

Centar je rasformiran nakon tragedije, a Peranovića je episkop Lavrentije suspendovao do okončanja postupka.

(Izvor: B92 / Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.