Zbog torture MUP-a odšteta od 200.000 dinara

0

Apelacioni sud u Beogradu doneo je presudu kojom je obavezao Republiku Srbiju da Sulejmanu Bajgori iz Podujeva isplati odštetu od 200.000 dinara zbog torture koju su nad njim 1999. izvršili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Istom presudom Apelacioni sud je potvrdio presudu prvostepenog suda kojom je odbijena tužba Ekrema Nebihua iz Glogovca, saopštio je danas Fond za humanitarno pravo koji je u ime Bajgore i Nebihua u junu 2007. podneo tužbu Prvom opštinskom sudu u Beogradu.

Tužbom je od države Srbije tražena odšteta po osnovu povrede slobode i prava ličnosti zbog nezakonitog pritvora i po osnovu umanjenja životne aktivnosti koje je nastupilo kao posledica preživljene torture.

Postupak je vođen najpre pred Prvim opštinskim sudom u Beogradu, a nakon ukidanja prve prvostepene presude pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu.

Sud je utvrdio da su pripadnici MUP-a bez osnova uhapsili Bajgoru i Nebihua i da su obojica u pritvoru proveli više od četiri, odnosno pet meseci, „te da su u više navrata bili fizički i psihički zlostavljani“, navodi se u saopštenju.

Na osnovu medicinskog veštačenja sud je utvrdio da zbog posledica torture Bajgora boluje od post-traumatskog stresnog poremećaja, zbog čega mu je trajno umanjena opšta životna aktivnost.

Tužbu Nebihua sud je odbio jer je medicinski veštak našao da tortura nije ostavila trajne posledice po njegovo zdravlje, navodi se u saopštenju.

(Izvor: Blic)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.