Hrana koju bi trebalo da izbegavate

Ovo su namirnice koje bi trebalo da izbegavate.

Beli hleb i belo brašno

Beli hleb i belo brašno nisu dobri za organizam, jer su iz njih prilikom procesa prerade izdvojeni vitamini, minerali, vlakna i drugi važni hranljivi sastojci. Upravo zbog toga, telo ne zna kako pravilno da svari te namirnice, što može dovesti do zdravstvenih problema.

Gotova smrznuta jela

Većina gotovih ili polugotovih smrznutih jela prepuna su konzervansa, soli, nezdravih ulja i drugih satojaka. Pored toga, ta su jela već prekuvana i izgubila su sve nutritivne vrednosti. Ako ne želite da osetite zdravstvene posledice zbog česte konzumacije takvih jela, okrenite se isključivo svežim namirnicama.

Beli pirinač

Poput belog hleba i belom pirinču je oduzeta većina vrednih hranljivih sastojaka. Iako ga godinama predstavljaju kao zdravu hranu, beli pirinač to zapravo nije jer je teško apsorbuje u organizmu imože da izazove zdravstvene tegobe.

Kokice za mikrotalasnu

Kesice u kojima stoje kokice za mikrotalasnu ispuštaju kancerogene hemikalije prilikom izlaganja visokim temperaturama. Te su hemikalije izazvale tumore kod životinja prilikom istraživanja pa se smatra da ih najverojatnije izazivaju i kod ljudi. Takve kokice, pokazuju i druga istraživanja, mogu izazvati ozbiljne plućne bolesti.

Sokovi i poslastice

Natrijum benzoat se često može naći u džemovima, umacima za salatu, pivu i gaziranim bezalkoholnim pićima. Koristi se i za konzerviranje kiselih krastavaca, ali i za jestive prelive. Njegov je zadatak bojenje, kao i regulacija kiselosti hrane. Spominje se kao kancerogeno sredstvo. Nakon što je dokazana njegova štetnost proizvođači nastoje da ga izbegavaju ili je njegova prisutnost toliko mala da je zapravo bezopasna.

(T portal)

Pogledajte još