Ministarka: Mleko koje nije povučeno je bezbedno, slobodno kupujte

0

Ministarka zdravlja Slavica Ðukić Dejanović izjavila je danas da je mleko koje nije povučeno sa rafova bezbedno i da građani mogu da ga kupuju i konzumiraju.

„Preduzete su sve mere da sva mleka u kojoj je nivo aflatoksina na granici povuku i da se na rafovima nađe samo ono koje možemo piti“, rekla je Ðukić Dejanović za RTS i dodala da nema razloga ni za kakvu paniku.

Uz napomenu da će rezultati analize mleka koja se radi u Holandiji stići za koji dan, Ðukić Dejanović je navela da nema podataka da je mleko koje je povučeno sa tržišta i toksično.

„Mi smo došli do toga da su neka mleka bila na granici ili nešto iznad granice dozvoljenog nivoa aflatoksina. Do pre dve godine imali smo granicu 0,5 a sada imamo 0,05. Znači ne možemo govoriti o toksičnosti“, rekla je Ðukić Dejanović.

Ministarka zdravlja je objasnila da ono može biti opasno samo ukoliko se u dugom periodu koriste toksične doze.

„Mi nismo našli toksičnu dozu. Ako neko godinama pije mleko koje ima višak toksina, a kod nas već 25 godina nikada nije bilo aflatoksoze. Potenciram da se uopšte ne može govoriti o toksičnosti ako neko popije dve, tri, pet čaša mleka za nekoliko dana. Ako bi neko pio godinu dana toksično mleko onda bi se moglo govoriti o rizicima“, rekla je Ðukić Dejanović.

Upitana za analizu proizvoda životinjskog porekla i proizvoda od mleka, ministarka zdravlja je rekla da nema podataka da ima bilo kakvih toksina u namernicima životinjskog porekla i proizvodima od mleka.

(Tanjug)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.