Ješić: Problem sa mlekom se može rešiti za 15 dana

Ješić je na konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovale i direktorka Instituta za prehrambrene tehnologije Jovanka Lević i profesorka s Departmana za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Anka Vranješ, kazao da je vlada Vojvodine formirala stručni tim da se bavi rešavanjem ovog problema i da je naložila besplatnu analizu stočne hrane.

"Dobio sam rezultate druge analize, ali ih neću objaviti, jer metoda koja je inače apsolutno precizna nije akreditovana, pa ću te rezultate objaviti kad stignu rezultati 'slepih uzoraka' poslatih na analizu akreditovanim metodama", rekao je Ješić.

On je zahvalio Republičkom ministarstvu što je, kako je rekao, priznalo da je mleko kontaminirano i što je naložilo povlačenje iz prodaje.

On je kazao da pitanje zbog čega to ranije nije urađeno ne treba njemu postavljati, naglasivši da je skrivanje podataka krivično delo.

Po Ješićevim rečima, Stručni tim vlade Vojvodine sastavljen od stručnjaka iz oblasti poljoprivrede i stočarstva napravio je program po kome će uzorke mleka na proveru analize slati u laboratoriju ili u Baden-Vitenbergu ili u Beču.

Da se ustupi kukuruz iz rezervi
Ješić je zahtevao da se poljoprivrednim proizvođačima iz robnih rezervi ustupi kukuruz, ali da se proveri da li je taj kukuruz ispravan i da se proizvođačima isplaćuje proizvedeno mleko i ukoliko ono ne bude završilo na tezgama jer, kako je rekao, za ovu situaciju ne treba finansijske troškove da imaju seljaci, već oni koji su mogli da spreče problem. Direktor Instituta za prehrambene tehnologije Jovanka Lević je rekla da je ministarstvo trebalo u septembru da reaguje na podatke da je kukuruz zaražen i da je tada reagovano na pravi način do ovih problema sa mlekom sada ne bi došlo.

"Onog trenutka kada dobijemo rezultate objavićemo ih javnosti i javnost će u svakom trenutku biti upoznata sa stanjem ispravnosti mleka", kazao je Ješić, dodajući da će javnost biti obaveštena i o tome kada mleko bude potpuno ispravno.

On je ponovio da je najbitnije da je ustanovljeno da je problem rešiv i da bi sada sve snage trebalo usmeriti na njegovo rešavanje.

Profesorka Vranješ sa Departmana za stočarstvo je kazala da joj nije jasno zbog čega se svi čude šta se dešava sa mlekom, a svi su znali da je stočna hrana zaražena i da će morati to da se odrazi na kvalitet mleka.

 "Postoji velika verovatnoća da i mlečni proizvodi u sebi imaju povećan procenat aflatoksina, pogotovo sir, jer on sam po sebi predstavlja koncentrat mleka", kazala je Vranješova.

Ona je dodala da postoji mogućnost da se u jogurtu zbog fermentacije nalazi manji procenat aflatoksina.

(B92, Tanjug)

Pogledajte još