Još će se čekati na odluku o Draži

Predsedavajući sudskog veća rekao je da je proces rehabilitacije mogao se vodi uporedo s postupkom utvrđivanja tačnog datuma smrti, ali da to više nije moguće.

"Prošlo je godinu dana i sada bi bilo potpuno necelishodno bez tog datuma voditi postupak", rekao je Aleksandar Ivanović.

Preduslov za rehabilitaciju komandanta četničkog pokreta i Jugoslovenske vojske u otadžbini u Drugom svetskom ratu Draže Mihailovića je odluka Prvog osnovnog suda u Beogradu koji ga je 5. oktobra 2012. proglasio mrtvim i za tačan datum njegove smrti utvrdio 31. juli 1946. godine.
Na tu odluku su se žalili predlagači rehabilitacije koji tvrde da izvori govore da je Mihailović streljan 17. jula 1946. godine.

Advokat predlagača Zoran Živanović rekao je da će on uputiti zahtev da Viši sud u Beogradu po hitnom postupku reši žalbu.

Prema njegovim rečima, pomeranje tačnog datuma njegove smrti je pokušaj da se predstavi da je Mihailović imao fer i pravično suđenje.

On tvrdi da je Mihailović osuđen na smrt zbog saradnje sa okupatorom 15. jula 1946. i da je dva dana kasnije streljan, što, kako je naveo, dokazuje da nije mogao da ima fer suđenje.

Po pravosnažnosti presude o smrti Dragoljuba Mihailovića, postupak rehabilitacije će se nastaviti svedočenjem istoričara Branka Latasa, kojeg je predložio SUBNOR.

Očekuje se da će se na tom suđenju raspravljati o Latasovoj knjizi "Saradnja četnika Draže Mihailovića sa okupatorom i ustašama (1941 - 1945)".

Latas je na današnjem ročištu govorio o tome da su četnici 30. novembra 1941. streljali 305 zarobljenih partizana i da je Mihailović Pavlu Đurišiću 20. decembra 1941. izdao instrukcije za stvaranje etnički čiste velike Srbije.

On je istakao i da je Pavle Đurišić 13. februara 1943. obavestio Mihailovića da je u tri sandžačka sreza ubijen sav muslimanski živalj i da su spaljene njihove kuće.

Latas je rekao da se svi dokazi o kojima je govorio tokom suđenja, a koji se nalaze u njegovoj knjizi, dobijeni na osnovu mikrofilmova koji su se nalazili u Vojno-istorijskom institutu u Beogradu.

Pristalice i protivnici postupka rehabilitacije Dragoljuba Mihailovića, koji su se okupili pred današnje ročište ispred Višeg suda, razišli su se oko podneva, odnosno sat od početka ročišta. Njih je na odstojanju od desetak metara držala policija, a incidenata nije bilo.

Postupak za rehabilitaciju je počeo 16. septembra 2010. godine.

(Izvor: B92)

Pogledajte još