Crveno: Veći računi za građane koji troše mnogo struje

Predlog novog tarifnog sistema trebalo je juče da bude stavljen na javnu konsultaciju, ali je njegovo objavljivanje u poslednjem trenutku odloženo. Kako je saopšteno iz Agencije za energetiku, uredbom o energetski zaštićenom kupcu, koja je uslov za zaštitu socijalno ugroženih potrošača, sistemom socijalnih karata nisu obuhvaćena domaćinstva koja se greju na struju.

Vlada je ovu uredbu usvojila juče i biće potrebno usklađivanje ovih propisa da bi se našlo rešenje za ovu kategoriju potrošača.

Prema nezvaničnim saznanjima, predlogom koji je pripremila Agencija predviđeno je da domaćinstva u najskuplju, crvenu zonu ulaze sa potrošenih 1.200, umesto 1.600 kilovat – sati mesečno, dok bi noćna tarifa u crvenoj zonio bila tri, umesto četiri puta jeftinija od dnevne. To bi povećalo račune onima koji troše 1.800 kilovat – časova mesečno za oko 2.000 dinara, na račun koji je inače iznosio oko 10.000 dinara.

Prema aktuelnom cenovniku EPS-a potrošeni kilovat – sat danju u crvenoj zoni sada košta 15 dinara bez PDV-a, dva puta skuplje nego ista količina energije u plavoj zoni. Potrošnja do 350 kilovat – sati treba da ostane u okvirima zelene zone, ali će i ona biti skuplja, kada se realizuje poskupljenje koje će iznositi između 10 i 12 procenata.

Blic

Pogledajte još