Pjongjang upozorava: Uništićemo snage SAD

Istovremeno severnokorejska agencija KCNA je prenela da je vođa Kim Džong Un nadgledao vojne vežbe, što je bila njegova treća inspekcija jedinica tokom poslednjih nedelja napetosti među susedima, nakon što je Pjongjang izvršio probu nuklearne bombe.

Upozorenje američkim snagama preneo je u pograničnom mestu Panmundžom šef delegacije severokorejske vojne misije Pak Rim Su telefonom komandantu američkih snaga generalu Džejmsu Turmanu, prenela je KCNA.

Direktne poruke severokorejske misije američkom komandantu su veoma retke u pograničnom mestu Panmunđzon, gde se inače održavaju povremeni sastanci predstavnika dve Koreje.

Severna i Južna Koreja su praktično još u ratu pošto je sukob 1950-1953. završen prekidom vatre ali ne i potpisivanjem ugovora o miru.

Komande američkih i južnokorejskih snaga planiraju održavanje godišnjih vežbi sa kompjutersom simulacijom, nazvanim "Ključno rešenje", od 11. do 25. marta u kojima će usčestvovati 10.000 južnokorejskih i 3.500 američkih vojnika.

Komande takođe planiraju da održe zajedničke vežbe "Mladi orao" sa manevrima na zemlji, vodi i vazduhu. Oko 200.000 južnokorejskih trupa i 10.000 američkih vojnika će učestvovati u dvomesečnim vežbama koje počinju 1. marta.

"Ukoliko vaša strana izazove agresivni rat održavanjem neozbiljnih vojnih vežbi...u ovo opasno vreme, od tog momenta vaša sudbina će visiti o koncu", rekao je Pak.

"Bolje bi vam bilo da imate na umu da je to potpaljivanje rata osuđeno na suočavanje sa bednim porazom", prenele su agencije upozorenje Pjongjanga.

(B92, Tanjug)

Pogledajte još