Proizvođači mleka: Ne trujemo ljude, političari se obračunavaju preko naših leđa

- Mleko može da se pije bez bojazni za zdravlje i mi ga pijemo i dajemo našoj deci, ali odjednom smo se našli u noćnoj mori u kojoj se političari naslađuju našom mukom. Izgleda da je koncept da se pokolje ovo malo stoke i da je građani pojedu kroz paštete, a da onda pijemo zdravo mleko iz Nemačke i Austrije - rekla je predsednica Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski na konferenciji za novinare u Beogradu.

Ona je navela da je somborska mlekara od jutros zbog smanjene prodaje
počela da otkupljuje svega polovinu proizvedenog mleka od proizvođača i ocenila da se slični potezi mogu očekivati i od drugih mlekara.

Sanja Bugarski je rekla da je problem lako rešiti dodavanjem stočnoj hrani fiksatora koji za četiri dana (96 sati) potpuno uklanja aflatoskin iz kravljeg mleka i mesa.

- Najveću krivicu snose Ministarstvo poljoprivrede, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i Zavod za zaštitu bilja koji nije uradio ništa. Ne pomažu nam, nego samo znaju da nam šalju inspekcije da nas kažnjavaju, a instituti i službe dolaze sa fakturama u ruci - rekla je Sanja Bugarski.

Istakla je da su krivi i veterinarski instituti, regionalne savetodavne službe, poljoprivredni fakulteti, veterinarski inspektori i veterinarska komora, za koju je rekla da je "totalno pala na ispitu".

- Političare narod plaća da rade nešto, ali sigurno ne da unose paniku među stanovništvo - rekla je Sanja Bugarski.

Ona je navela da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nema odgovarajuću laboratoriju, koja košta dva miliona evra, i navela da je to tako jer odgovara interesima velikih mlekara.

- Novom ministru (Goranu Kneževiću) je samo u predizbornoj kampanji bilo važno kako će procvetati stočarstvo. Nikada nas nisu slušali ni oni pre, a ni ovi sada, jer svi su oni tu samo zbog sebe, a ne zbog nas - rekla je Sanja Bugarski.

Navela je da u bademima, lešnicima i pistaćima ima i do 20 puta više aflatoksina nego u mleku, ali da o tome niko ne govori.

Državni organi mesecima ćutali i treba da odgovaraju zbog toga

Zamenik predsednika Asocijacije Josip Dulić rekao je da su nadležni državni organi, koji "žive na grbači" građana i proizvođača mleka, mesecima ćutali o aflatoksinu i zatražio njihovu materijalnu i moralnu odgovornost.

Predsednik Skupštine Asocijacije Dejan Trajković rekao je da će posledice "političke ujdurme" biti masovni pokolj stoke, jer je broj krava pao sa milion na 400.000, a da će posle "afere aflatoksin" spasti na najviše 200.000.

- Ovo je politička igra raznoraznih trgovačkih lobista i uvoznika. Pozivamo Ministarstvo poljoprivede da počne rešavanje problema poljoprivede isplatom dugova stočarima, a Vladu Srbije i pokrajinski sekretarijat da donesu mere za podsticaj stočarstva, a ne da ga upropaste. Problem je što mi nemamo državu koja će zaštiti proizvođače i građane - rekao je Trajković.

On je podsetio da je u Srbiji do 2010. godine dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku bio 0,5 mikrograma po kilogramu, a onda je smanjen na 0,05, i dodao da je mleko u Srbiji isto u poslednjih 50 godina.

- Mi kao trujemo, mleko je kancerogeno... takve optužbe su bruka i sramota. Možda je bolje da pređemo na koka kolu i viski i pušimo cigarete u vazdušnoj banji Pančevo - rekao je Trajković.

Vojvođanski proizvođači mleka su na pitanje zašto nisu ranije reagovali odgovorili da su bili "zgranuti kampanjom van pameti i stampedom stručnjaka" koje ranije niko nije video. Asocijacija proizvođača mleka Vojvodine ima 3.500 članova.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još