Riblje ulje i aspirin najbolji lek za upale

Istraživači sa Medicinske škole Harvard otkrili su da riblje ulje i aspirin zajedno predstavljaju dobro oružje protiv upala koje mogu izazvati brojne bolesti poput bolesti srca, raka, artritisa i Alchajmera.

Već je poznato da aspirin i omega 3 masne kiseline imaju antiinflamatorno dejstvo, ali kada se uzimaju zajedno mogu da kontrolišu preaktivne akcije imunog sistema koje su povezane sa dugoročnim bolestima.

Upale predstavljaju prirodan odgovor organizma na povredu ili strana tela.

Kada nešto opasno utiče na deo tela, postoji biološki odgovor za njegovo uklanjanje, a simptomi upale pokazuju da telo pokušava da se izleči.

Međutim, ukoliko osoba vodi nezdrav način života, može se desiti da telo nije u stanju da se izleči što dovodi do toga da imuni sistem izgubi kontrolu tako povećavajući rizik za dobijanje neke bolesti.

Dugoročne upale mogu postati hronične što može dovesti do oštećenja srčanih ventila i moždanih ćelija i povećati rizik od odbijanja moždanog udara.

Aspirin koriste milioni kak bi preventivno delovali na srčane i moždane udare. Ovaj lek razređuje krv, što smanjuje rizik od dobijanja krvnih ugrušaka.

Omega 3 masne kiseline mogu se naći u ribi, prvenstveno u lososu i sardinama, ali i u piletini, orašastim plodovima i spanaću, i poznato je njihovo antiinflamatorno dejstvo.

(Izvor: B92)

Pogledajte još