Bivša direktorka ansambla "Kolo" štrajkuje glađu u borbi protiv korupcije

0

Vesna Nikolić, bivša direktorka nacionalnog ansambla igara i pesama "Kolo", prestala je da uzima hranu sve dok joj Ministarstvo kulture ne odgovori na pitanja o eventualnoj ponovnoj pojavi korupcije u tom državnom ansamblu.

Podsećajući ministarstvo da je 2001, po imenovanju od strane Vlade Zorana Đinđića, u „Kolu“ zatekla neopisivu korupciju koju je za godinu dana, uz pretnje članovima porodice i njoj lično, u potpunosti iskorenila, a tu ustanovu kulture obnovila pravno i ekonomski, o čemu je pisala i na svom blogu nekadašnja direktorka traži da se javno obelodane informacije o trenutnom stanju.

Zbog teške bolesti koja je nastupila kao posledica stresova i iscrpljenosti, 2002. je podnela ostavku, a tokom deset godina borbe za život bila je bez ikakvih primanja, operisana pritom od karcinoma.

Kao doktor nauka ističe da se „neuzimanje hrane ne razlikuje mnogo od života sa penzijom od 19.000 dinara“. Ako se pritom doda da joj je opština Zvezdara nasilno uselila još jednu porodicu u stan u kome živi, jasno je zašto poslednjim snagama podiže svoj glas protiv državnog urušavanja pravne sigurnosti.

Da bi znala zašto je žrtvovana, jer ondašnje Ministarstvo nije bilo zainteresovano za pitanje korupcije u kulturi, od sadašnjeg traži da se ispitaju navodi o brojnim nelogičnostima u „Kolu“.

U njih spadaju višegodišnje neobavljanje poslova za koje se prima državna plata i ima beneficirani radni staž dok se istovremeno angažuju volonteri koji će da obavljaju posao, nizak nivo stručne spreme osoba kojima su data visoka zvanja i tome upodobljene plate, kao i javnosti nejasni dokazi o autentičnosti igara čija je istraživanja država plaćala.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.