Kinezi prave funkcionalnu repliku Titanika

Međutim, ukoliko vam se ovo putovanje čini previše bezbednim da bi bilo uzbudljivo, Washington Post piše da je gradnja poverena jednoj kineskoj kompaniji.

I iako je Kina izgradila veliki broj impresivnih građevina poslednjih godina, ona je takođe dobila i reputaciju za lošu gradnju zbog upotrebe jeftinih materijala i ponekad, ušteda na račun bezbednosti.

„Česti skandali u vezi sa lošom izgradnjom kako u Kini, tako i u ostatku sveta, stvorili su od termina „napravljeno u Kini“ sinonim za jeftine i proizvode lošeg kvaliteta. Međutim, Titanik II je prilika da pokažemo koliko skeptici greše. Ovo je zaista prava prilika da Kina pokaže šta ume dok je ceo svet posmatra“, stoji u uvodniku magazina Global Times, koji je povezan sa kineskom vladom.

Državna novinska agencija Xinhua takođe je pokušala da odagna strahove u vezi sa bezbednošću: „Titanik II će samo dizajnom podsećati na brod koji je zadesila loša sudbina, sve ostalo će biti vrhunska tehnologija ukljućujući najsavremenije sisteme za navigaciju i bezbednost. Brod će takođe posedovati i teretanu i restorane“.

Odlika da se sagradi replika Titanika nije neubičajena s obzirmo na činjenicu da se u Kini mogu pronaći duplikati celokupnih turističkih lokacija iz drugih delova sveta. Ovakve lokacije namenjene su prvenstveno kineskim turistima i njihovom trošenju novca unutar granica zemlje.

Takođe, postoji i interesantna istorija ljubavi kineskog naroda prema Titaniku koja se pojavila 1997. godine – zajedno sa izlaskom istoimenog filma. „Titanik“ se nalazi na trećem mestu po zaradi u Kini.

(Izvor: B92)

Pogledajte još