„SpiderSense“- odelo koje vam daje šesto čulo

0

Viktor Matevitsi, student računarske nauke na Univerzitetu Ilinois, napravio je odelo nazvano „SpiderSense“ (čulo pauka), koje osobi koja ga nosi omogućava da oseti udaljenost obližnjih objekata, ili zlikovaca.

Odelo je toliko osetljivo da korisnici mogu da se kreću potpuno zatvorenih očiju kroz prostor i to bez ikakvih problema.

„SpiderSense“ sastoji se iz malih, robotičkih, ruku koje su smeštene u posebne module sa mikrofonom koji su prikačeni na telo osobe. Mikrofoni šalju i primaju ultrasonične talase koji se odbijaju od obližnjih predmeta. Ukoliko senzori primete da se nešto približava, robotičke ruke pritiskaju deo tela koji se nalazi na putanji objekta, ili pretnje.

„Kada neko krene da udari Spajdermena, on može to da oseti, a samim tim i izbegne udarac. Ovo odelo funkcioniše na isti način“, izjavio je Matevitsi.

On takođe veruje da bi ovo odelo, ili samo par senzora, bilo idealno za bicikliste koji bi zahvaljujući šestom čulu mogli da povećaju svoju pažnju u saobraćaju.

Matevitsi i njegove kolege takođe žele da isprobaju ovo odelo sa viškom senzora sa osobama koje imaju problema sa vidom, ili su slepe, u nadi da će im pomoći da se lakše kreću kroz prostor.

(B92)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.