Dino Rađa: Generacija sa Divcem i Draženom najbolja u Evropi ikada

On tvrdi da je njegova generacija sa Vlade Divcem, Draženom Petrovićem, Toni Kukočem, Žarkom Paspaljom, Zoranom Savićem i ostalima, bila sigurno najbolja ekipa svih vremena, koja je igrala košarku na starom kontinentu ako ne i šire

On je u intervjuu za podgoričku “Pobjedu”istakao da se u danas prave zvezde od igrača, koji po kvalitetu ne bi mogli da igraju ni u drugoj ligi stare Juge.

- Jednostavno, ne vidim tu više istu košarku koju sam ja igrao. Ne vidim taj kvalitet, to jest, to je toliko siromašno danas, prave se zvezde od igrača koji ne bi mogli igrati u ono vrijeme drugu ligu – rekao je Rađa.

Rađa je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio dva evropska prvenstva i jednu bronzu, olimpijsko srebro… Bio je u ekipi sa Petrovićem, Kukočem, Divcem, Paspaljem, Savićem… sve samim asovima.

- Možda sam malo subjektivan, ali mislim da je to najbolja ekipa svih vremena koja se pojavila u Evropi i malo šire. Možda je jedino onaj originalni američki drim-tim objektivno bio bolji od nas. Ali, bili smo ekipa koja bi sve druge dobila.

Na pitanje ko su najbolji sa kojima je igrao, a ko od onih protiv koga je igra, legenda splitske košarke je rekao:

- Meni je najveći gušt bio igrati sa Tonijem Kukočem, mogli smo zatvorenih očiju igrati, mogli bi i dan-danas. Sa Divcem sam se slagao savršeno, sa Draženom takođe, Zdovcem… To je ekipa koju bih uvek izabrao da igram sa njom.

- A, što se tiče rivala, igrao sam protiv najvećih svih vremena, da ne nabrajam imena poput Džordana, Pipena.. previše sam protiv pravih igrača igrao.

Dino Rađa je igrao i sa Vladem Divcem, i sa Draženom Petrovićem. Bio je svedok njihovog prijateljstva, potom zahlađenja odnosa u nesrećnim vremenima. Učestvovao je i u filmu „Jednom braća“, projektu sadašnjeg predsednika Olimpijskog komiteta Srbije.

- Mislim da je kompletna priča prenapumpana od strane medija. Razgovarati sad o tome, kad Dražena nema, je totalno nebitno. Mogu sad ja dati svoje mišljenje, neko drugi svoje, a on ne može… Moj stav je da je to prenapumpano i da to uopšte nema veze sa istinom.

- Ja sam sa Divcem u super odnosima. Govorio sam i ranije, on je prijatelj sa kojim sam odrastao i tu ne može niko ništa promeniti- objasnio je Rađa i sa setom istakao.

- Bili smo deo velike generacije i to što se dogodilo je bilo van naših ruku. Da smo se mi pitali, ne bi se sigurno dogodilo. Te stvari jednostavno treba zaboraviti, ići napred i stvarati atmosferu prijateljstva, a ne se vraćati na neke momente koje apsolutno treba staviti sa strane- rekao je Rađa.

(Izvor: Telegraf.rs/Pobjeda)

Pogledajte još