Samardžić: Vlast pristala da preda Kosovo zbog EU

On je kritikovao pregovarački tim što ne obaveštava Skupštinu Srbije o fazama razgovora sa Prištinom.

"Ovo je samo jedna trula šargarepa kojom se maše pred očima srpske vlade i vlasti, a oni je slepo slede u nadi da će je jednog dana uhvatiti... Naša vlada ubrzano izlazi u susret zahtevima Prištine i Brisela, definitivno sve u nameri da u kratkom roku ispuni sve one uslove koji su dodatno nametnuti Srbiji kako bi dobila datum za početak pregovora oko pristupanja EU", rekao je Samardžić.

Prema njegovim rečima, sadašnja vlast o dijalogu obaveštava javnost oskudno, krnje, a "nekada i krivotvoreno".

"Po rezoluciji o KiM vlada bi trebalo redovno da obaveštava skupštinu o fazama razgovora, a to se ne događa. Skupština do sada nije zasedala povodom rezultata razgovora, niti je zasedao Odbor za KiM. Ovo je najpasivniji odbor od svih skupštinskih odbora i imao je svega nekoliko sednica od svog osnivanja", ukazao je Samarddzić.

On je podsetio da premijer Srbije Ivica Dačić nije obavestio javnost i skupštinu o poslednjem razgovoru sa Hašimom Tačijem u Briselu od pre nekoliko dana i da su se u Srbiji opet pojavile protivrečne informacije sa tog sastanka.

"Sa naše strane smo čuli da je glavna tema bila sever Kosova, odnosno razgovor oko ustanovljenja Zajednica srpskih opština, a sa albanske da je tema bila rasformiranje bezbednosnih struktura na severu. Sa albanske strane čuli smo i da je zapravo u Briselu postignut dogovor o rasformiranju takozvanih bezbednosnih struktura Srbije na severu, a da je o institucionalnom rešenju autonomije bilo samo nekoliko rečenica i da je zapravo tek započeo", kazao je Samardžić.

Kako je ocenio, pričom o Zajednici srpskih opština na severu samo je "prašina u oči" javnosti i naveo da se stiče utisak da se vlada bori za neku novu autonomiju Srba na Kosovu.

"Ova priprema razgovora oko takozvane Zajednice je nova prašina u oči javnosti. Naime, daje se utisak da se vlada bori za neku novu autonomiju Srba na Kosovu, pa prema tome i zahteva stvaranje neke zajednice opština po Rezoluciji, ali se postavlja pitanje zašto je vlada prihvalita rasformiranje postojećih zajednica srpskih ospstina na KiM, koja deluje od kraja juna 2008. godiane", upitao je Samardžić.

(Novi magayin, Tanjug)

Pogledajte još