Vučić: Srbija gradi vojnu bazu i bolnicu u Angoli

Spremni smo da radimo na bržem razvoju naših odnosa u oblasti odbrane, ekonomskog razvoja, ali i u ostalim sferama društvenog života, naveo je prvi podpredsednik vlade

Nakon dočeka, uz najviše državničke počasti, ispred Ministarstva odbrane, dve delegacije započele su razgovore o primeni projekata o saradnji između Republike Srbije i Republike Angole.

Planirana je izgradnja vojne bolnice, izgradnja medicinskog logističkog lanca i fabričkog postrojenja za lekove
, rehabilitacija i izgradnja vojne baze u Lubangu i kratkoročno, srednjeročno i dugoročno osposobljavanje angolskih vojnih kadrova u oblasti vojnih nauka i medicine, saopšteno je iz kabineta prvog potpredsednika vlade.

Tokom razgovora istaknut je značaj izgradnje vojne bolnice u Angoli, sa zadatkom da pruži specijalističke lekarske usluge, kao i da omogući razvoj istraživačkih kapaciteta.

U domenu osposobljavanja vojnih kadrova naročito je istaknut značaj obrazovanja angolskih vojnih kadrova u oblasti vojnih nauka, za specijalizaciju u svim rodovima kopnene vojske, vazduhoplovstvu i protivvazduhoplovnoj odbrani i to na taktičkom, operativno-taktičkom i operativno-strateškom nivou.

"Reforma sektora bezbednosti jedan je od prioriteta Republike Angole i tu računamo na vašu pomoć. Srbija je siguran partner za ovaj ali i za razne druge izazove", istakao je general Van Dunem.

Tokom sastanka potpisan je Protokol o školovanju angolskih kadeta u vojno-obrazovnim ustanovama u Republici Srbiji i istaknuta je potreba za što skorijim imenovanjem izaslanika odbrane.

"Spremni smo da radimo na bržem razvoju naših odnosa u oblasti odbrane, ekonomskog razvoja, ali i u ostalim sferama društvenog života. Srbija jeste evropska zemlja, ali želimo da obnovimo stara prijateljstva",
zaključio je Vučić na kraju sastanka.

Dva ministra će u sredu u Luandi potpisati zajedničku izjavu o razgovorima između delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane Republike Angole.

Očekuje se da prvog potpredsednika vlade i ministra odbrane Aleksandra Vučića u zvaničnu audijenciju primi i predsednik Republike Angole Žoze Eduardo doš Santoš.

(Kurir)

Pogledajte još