Dačić: Ne bih se prodao za Blekberi!

Premijer je rekao, gostujući u emisiji "Između dve vatre", da nikada nije video Darka Šarića, da je on u vreme njegove vlasti procesuiran.

"U moje vreme uhapšeno je više od 10.000 ljudi. (Rodoljub) Radulović nikada nije spomenuo Šarića, kada sam imao kontakte sa njim nije bio u beloj knjizi", rekao je Dačić i upitao da li on treba da bude Šerlok Holms.

"Ako neko veruje da sam ja pomagač narko klana, onda sam promašio temu. Onda imate od toga materijalnu korist, ne bih pokazivao moje odelo, i koliko košta ovo što ja nosim", rekao je Dačić i dodao da ga za povezanost sa Šarićem optuzuju ljudi koji žive u vilama.

Dačić je rekao da Radulovića, poznatog i kao Miša Amerika, odnosno Miša Banana, poznaje još od vremena pre nego što je postao ministar unutrašnjih poslova. Kako je dodao Dačić je poslednji put Radulovića video kada je Srbija osvojila Dejvis kup, pošto je Radulović tada bio predsednik Teniskog saveza Srbije.

"U životu sam bio sve. I preživeo sam i Peti oktobar, i razne atake, i podmetanja. Da sam nešto krio i da sam imao veze sa kriminalom, ja bih se sakrio i trošio bogatstvo. Da li mislite da sam bio saradnik narko klana za Blekberi?", rekao je Dačić i postavio pitanje zašto se ova afera pokreće pet godina kasnije.

Dačić je dodao da su netačne tvrdnje da su Darko Šarić i njegovi saradnici dobijali informacije iz njegovog kabineta.

"Moj kabinet ne vodi istrage, to je nemoguće da su dobili informacije iz moga kabineta. Nisam se interesovao niti sam posedovao ikakave informacije. Može se svakome desiti da poznajete nekoga za koga ne znate da se bavi nekim delatnostima“, rekao je Dačić i dodao da se svojevremeno neko družio i sa Zemunskim klanom, kao i sa Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem.

Dačić je pomenuo da je i Dragoljub Mićunović sa Rodoljubom Radulovićem igrao šah "pa ništa", i da on ne igra šah.

"Iz aviona se vidi da je ovo politička podmetačina. Ako nekome nisam smetao da budem u vlasti, da pravim koaliciju, da budem ministar policije, kako sam ja odjednom nepodoban“, rekao je Dačić i dodao da je previše dobroćudan da bude ministar policije i da mora da postane mnogo zatvoreniji.

"Njima treba neko kao (bivši ministar policije Dragan) Jocić, neko takav, on je bio autoritaran i autoritativan. Ja sam čovek koji pomaže svakome“, rekao je Dačić.

Dačić je dodao da je on narodni čovek i da se ispostavi uvek kada neko želi da se slika sa njim da "sa njim nešto nije u redu". Premijer postavlja pitanje da li treba da nosi sa sobom kompjuter da bih proveravao da li sa nekim sme da se rukuje i viđa ili ne.

Premijer Srbije je postavio pitanje kako to da kada Vesna Pešić hvali Borisa Tadića i Tomislava Nikolića, nikom ništa, a "kada hvali Dačića onda to nešto nije u redu“.

Daćić je dodao da kada je u pitanju obračun sa kriminalom i korupcijom, nema zaštićenih.

"Moze da mi bude brat, ali ako je počinio delo krivično neću imati milosti“, rekao je Dačić i dodao da neće dozvoliti da niko kriminalizuje njegovu stranku.
"Ne bojte se vi za nas. Mi smo na izborima dobili duplo više nego prošli put“, rekao je Dačić.

Premijer je takođe naglasio da smatra da neće biti potrebe da se održavaju vanredni parlamentarni izbori, ali da "ako bude potrebno biće izbora".

Premijer Dačić je dodao da će njegov savetnik Ivica Tončev snositi posledice ukoliko se dokaže da je do svoje fakultetske diplome došao na problematičan način i da će se isto desiti sa bilo kojim saradnikom koji bude sporan na bilo koji način.

"Ne sme da se širi panika"

Premijer Srbije zatražio je da se momentalno prekine širenje panike po pitanju prisustva štetnog aflatoksina u mleku i ocenio da izazivanje panike i ugrožavanje domaćih proizvodjača sigurno nije motivisano brigom za zdravlje ljudi.

Dačić je rekao da je Vlada Srbije imala sednicu o tom pitanju i da je najvažnije da sistem funkcioniše, a da stvaranje atmosfere panike ne doprinosi sistemskom rešenju.

"Ako nadležni organi kažu da u nekim proizvodima postoji štetna materija i da su oni povučeni iz prodaje, a da su ostali proizvodi zdravi, ja onda stojim iza reči svog ministra (Gorana Kneževića)", rekao je Dačić.

On je ocenio da Knežević nije mogao za šest meseci, koliko je ministar, da izazove problem sa aflatoksinom i podsetio da su ministri poljoprivrede nekoliko godina unazad bili iz jedne druge stranke.

"Niko u ovoj Vladi nije, valjda, lud da truje svoje građane", rekao je Dačić.

"Ešton nije htela o statusu"

Premijer Ivica Dačić kaže da je želeo da razgovori u Briselu imaju i statusni karakter, ali da o tome više nije htela Ketrin Ešton da priča nego Hašim Tači.

"Želeli bismo da razgovori imaju statusni karatker, da bismo to rešili. Ponovio sam u Briselu da bi najbolje rešenje bilo razgraničenje, ali o tome nisu želeli da pričaju...više Ketrin Ešton, nego Hašim Tači", rekao je Ivica Dačić gostujući na B92 u emisiji "Između dve vatre". Dačić je dodao da nije mogao da nameće svoje mišljenje, ali da smatra da bi tako bilo jednostavnije i da bi se brže rešili problemi.

Dačić kaže da Ketrin Ešton smatra da smo blizu rešenja problema na Kosovu, ali da on kaže da smo "tako blizu, a tako daleko".

Premijer Srbije negirao je da Srbija želi da u razgovorima sa Prištinom obezbedi formiranje zajednice srpskih opština u okviru nezavisnog Kosova.

Dačić je rekao da je samo postignuta saglasnost da se radi na prevazilaženju paralelizma institucija, ali da se ne zadire u status Kosova.

Dačić je rekao da on želi da se reši problem Kosova ali ne tako što će Kosovo biti predato, već da se reši u dogledno vreme jer je s protokom vremena Srbija svakim danom udaljenija od pozitivnog rešenja.

On je, takodje, negirao da je bilo reči o stolici u UN za Kosovo i dodao da je on odavno predlagao razgraničenje izmedju Kosova i Srbije ali da nije dobio podršku za to.

Na pitanje ko je bio protiv tog rešenja, Dačić je rekao da mu se učinilo da je više protiv takvog rešenja bila visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton nego premijer Kosova Hašim Tači.

Dačić je dodao da po pitanju Kosova ne vodi samostalnu politiku već da je Aleksandar Vučić sve vreme aktivno uključen.

"Nije tačno da nije uključen u dijalog...nija uključen u sastanke, ali nijedna odluka neće biti doneta bez koalicionih partnera“, kaže Dačić.

(Izvor: B92)

Pogledajte još