Zašto je Milica Delević u centru sukoba lidera DS i SNS!?

Demokrate, da bi što uspešnije krenule stazom oporavka i vraćanja poverenja građana, a naprednjačka vlast da bi dodatno potkrepila novopečeni evropejski imidž.

Neposredni povod bio je njen boravak u Berlinu, u svojstvu predsednice skupštinskog odbora nadležnog za EU, u sastavu državne delegacije s Vučićem na čelu.

Kako je Delevićeva nedavno rekla Danasu, nemački zvaničnici su razumeli i pozdravili njeno prisustvo, jer je potvrđeno da se u Srbiji i vlast i najveća opoziciona stranka zalažu za ulazak zemlje u EU. Ipak, predsednik DS je prozreo ambiciju lidera SNS da „simbol evropske Srbije“ politički veže uz sebe, pa je započeo oštar okršaj saopštenjima, koji se jedva završio.

Vladimir Goati, predsednik Transparentnosti Srbija, odgovarajući na pitanje Danasa zašto je Milica Delević toliko važna liderima DS i SNS, ističe da je ona "visoko stručna osoba za oblast evropskih integracija, koja je hermetična i za većinu ljudi nedovoljno poznata". "Njena stručnost je, mislim, osnovni razlog zbog kojeg je i pozvana da bude deo delegacije Srbije u Nemačkoj. Delevićeva je bila veoma korisna za Srbiju u odnosima sa EU i očigledno je nije lako zameniti", kaže Goati.

Upitan o političkoj dimenziji celog slučaja, predsednik TS odgovara da "u zaoštrenim političkim odnosima ovakve vlasti i opozicije, nema stvari koja iza sebe ne vuče partijske repove". "Reč je o politici, ali o natpartijskoj politici. To je dobro jer vodi ka pretvaranju opozicije u konstruktivan faktor oko ključnih tema, kao to je Evropa. Ponašanje Delevićeve može da smiri i poboljša do usijanja napete odnose vlasti i opozicije", zaključuje Goati.

Slaviša Orlović, vanredni profesor FPN, odgovarajući na pitanje Danasa zašto je Delevićeva važna i Vučiću i Đilasu, kaže da je članstvo u EU jedna od stvari oko koje postoji visok nivo saglasnosti i vlade i opozicije, osim DSS.

"Od formiranja Vlade postojala je ideja da Milica Delević uđe u nju. Ona je jedno od "najevropskijih" lica Srbije, stručna, jako dobro upućena i sa dobrim ugledom u EU. Institucionalno, ona je predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije. Dobro je da se pokaže kako vlast i opozicija mogu da sarađuju na određenim pitanjima koja su od državnog značaja, ali svako voli da iz toga izvlači poene", objašnjava Orlović.

Na pitanje šta lideri SNS i DS žele da postignu stavljajući Dečevićevu u prvi plan, Orlović navodi da je "Vučiću delegacija sa njom bila jača, stručnija i reprezentativnija". "Đilas podseća da je DS konstruktivna opozicija i da i na ovaj način daje svoj doprinos evropskom putu Srbije, ali za to vreme ostatak naprednjaka izliva otrovna saopštenja protiv njega. On je hteo i da ukaže kako SNS nema dovoljno stručnih kadrova u toj oblasti, koji bi sutra vodili pregovore ako dobijemo datum", objašnjava Orlović.

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, podseća da se Milica Delević dugo bavi evropskim integracijama, "a to je vrlo značajno i za vlast i za opoziciju. Čini se da su integracije jedan od domena čije važnosti su svesni i SNS i DS, a Delevićeva ima u toj oblasti iskustvo koje niko ne može da ospori", ocenjuje Joksimovićeva, dodajući da je jedan od kvaliteta Milice Delević to što "nije konfliktna ličnost".

Vukašin Pavlović, profesor FPN, navodi za Danas da je Delevićeva "pokazala da poseduje sve osobine neophodne za obavljanje važnih funkcija", zbog čega ne čudi podatak da je cene i predstavnici vlasti i opozicije.

"Reč je izuzetnoj ekspertkinji koja je vrlo marljivo i odlično obavljala svoj posao kada je vodila Kancelariju za evropske integracije. Mislim da bi ona trebalo da igra značajnu ulogu i nakon otvaranja pregovora o članstvu u EU, ali u ovoj državi nikada nije zahvalno davati takve prognoze"
, smatra Pavlović.

Predrag Simić, predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, kaže za Danas da Milica Delević "ima proverene kvalitete", ističući da je to jedna od retkih osoba na političkoj sceni Srbije "čije ime ni na koji način nije uprljano".

"Milica Delević se ne dovodi u vezu ni sa jednom aferom, što u ovoj državi nije čest slučaj. Istovremeno, uživa veliki ugled i u zemlji i u inostranstvu, zbog čega su njene političke veze i uticaj u međunarodnim krugovima dragoceni u okolnostima kada Srbija pokušava da dokaže članicama EU da zaslužuje datum za početak pregovora", komentariše Simić.

(B92)

Pogledajte još