Napr(j)ečac: Hrvati ukidaju grješku i strjelicu, vraćaju grešku i strelicu

Novi pravopis pripremaju stručnjaci Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a biće dostupan na internetu i besplatan, piše "Večernji list".

Strjelica, grješka, brjegovi, trjezniji, malovrjedniji, naprječac, oprjeka, krjepostan... i slične reči na kojima su "lomili jezik" - idu u istoriju.

"Želimo pravopis da podignemo na nivo opšte prihvaćenosti, a ključno nam je bilo načelo potvrđenosti u praksi, odnosno upotrebljenosti u pisanju i govoru. Nije dobro da pišemo pravila kojima se niko ne koristi, odnosno da pišemo pravopis a da građani koriste neka sasvim druga rešenja" ističe direktor Institura Željko Jozić za "Večernji".

U izradi novog pravopisa poštovali su, kaže Jozić, tradiciju, ali bez rešenja koja bi građane naterala da ponovno uče pravopis ili da postanu predmet ismejavanja, kao što je nekad bilo "tješka grješka".

"Svoj predlog, nakon što prođe mišljenje Naučnog veća Instituta, stavićemo na javnu raspravu, a pozvaćemo i sve dosadašnje pravopisce da kažu svoje mišljenje o njemu", ističe Jozić.

(Večernji list)

Pogledajte još