Srbija i Hrvatska prave zajedničku laboratoriju za analizu mleka

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Srbije Danilo Golubović rekao je da Vlade Srbije i Hrvatske rade na tome da se potpiše sporazum kojim će jedna laboratorija iz EU biti određena kao referentna ustanova za analizu mleka u regionu.

"Ministar poljoprivrede Goran Knežević pozvao je resorne ministre iz regiona da sledeće nedelje dođu u Beograd na sastanak na kome bi se odlučivalo o tom predlogu", rekao je Golubović na skupu o poljoprivredi u Beogradu.

Prema njegovim rečima, jutros je u vezi s tim Kneževića pozvala ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

"Mislimo da će, ako se ovakav sporazum potpiše, region u budućnosti efikasno uspevati da se odbrani od udara, kao što je sada problem s mlekom", rekao je Golubović i dodao da bi se analize u toj referentnoj laboratoriji radile dok Srbija ne završi svoju nacionalnu referentnu laboratoriju u Batajnici.

Državni sekretar je ocenio da je potpisivanje takvog sporazuma neophodno, jer je i Srbija bila u situaciji da isti uzorak mleka u tri leboratorije pokazuje tri razaličita nivoa aflatoskina.

Kako je istakao, sva hrana u prodavnicama u Srbiji je zdrava i ispravna, jer se redovno rade analize svih namirnica, uključujući i meso i jaja. On je naveo da je juče, zbog povećanog nivoa aflatoskina u hrani za stoku, blokiran rad 12 farmi, a da će se danas znati da li će još neke biti zatvorene.

Ministarstvo poljoprivrede će, kako je rekao, na sledećoj sednici vlade predložiti mere da se farmama koje su zatvorene pomogne kako ne bi imale gubitke. Predlog je da se tim farmama iz robnih rezevi besplatno da po 300 kilograma kukuruza po grlu, kao i mineral zeolit koji u stočnoj hrani neutrališe aflatoksin, i da im se plati mleko, iako nije ispravno.

Analiza ispravnosti kukuruza iz robnih rezervi, po njegovim rečima, još nije završena, jer se analizira oko 170.000 tona te žitarice.

Nije mogao da kaže kada će biti gotova superanaliza ispravnosti mleka iz Srbije koja se radi u Holandiji, jer ta laboratorija zatrpana hiljadama uzoraka iz celog regiona, ali je rekao da očekuje da budu ubrzo dostupna, o čemu će javnost odmah biti obaveštena.

RTS

Pogledajte još