Kako da sačuvate i "obradujete" svoju jetru

Glavna uloga jetre je detoksifikacija celog tela. To je naš unutrašnji “čistač” koji uz pravu podršku može iz tela izbaciti otrove koji izazivaju bolesti. Ona je drugi najveći organ (posle kože) i jedan od najvažnijih jer igra ulogu u regulaciji masnoća, balansu hormona, probavi i cirkulaciji, prenosi B92.

Međutim, australijski herbalista Dominik Fini kaže da je glavni zadatak jetre oslobađanje od suvišnih supstanci koje su unete u organizam.

Jetra
Jetra se nalazi iza rebara u gornjem desnom delu abdomena. Ukoliko otkaže, možemo preživeti samo dva dana.
Jetra može da radi čak i ako je 75 odsto nje disfunkcionalno, zbog neverovatne sposobnosti da stvara novo tkivo.

“Bilo šta što uđe u krvotok biva profiltrirano u jetri, a zatim se kvalitetni sastojci šalju u organe, a ostali izbacuju”, kaže on.

Uživanje u alkoholu i “brzoj” hrani može povremeno biti zabavno, ali tada vaša jetra radi u posebnom režimu. Sva ta pića, prerađena hrana i toksične hemikalije kojima smo izloženi ostaju u jetri.

Fini kaže da kada jetra postane prezasićena otrovima, ona ne može da filtrira krv na najbolji mogući način.

“Jetra postaje blokirana, masna ili naduvena. To zatim doprinosi rastu holesterola i slabijoj sintezi nutrijenata i novih ćelija, što ugrožava vaše zdravlje”, navodi on.

Prvi znak slabosti jetre su glavobolje, nesvestica, depresija, loša koncentracija, promene raspoloženja, alergije, osipi, crvene oči, osetljivost na hranu, bol i ukočenost u telu i gorak ukus u ustima.

Da li vam treba detoks?
Nutricionisti obično ne preporučuju detoks režime, jer jetra uvek radi na tome da pročisti telo. Ono što bi trebalo da uradite je da trajno popravite vaše navike u ishrani, kako biste podstakli njeno funkcionisanje. Opšte pravilo je da izbegavate masnu hranu, uzimate po pet porcija povrća i dve porcije voća dnevno, a alkohol unosite u minimalnim količinama.

Šta pomaže jetri?

Nekad hrana i suplementi mogu pomoći jetri da radi bolje.

Đumbir, većina tamnozelenog lisnatog povrća, cvekla i nana su veoma korisni.

Šargarepe: Bogate beta karotenom pomažu da se reguliše nivo šećera u krvi i smanje zapaljenja.

Gujina trava:
Sadrži antioksidanse koji se ponašaju kao blokatori toksina.

Orasi: Pomažu eliminaciju toksina

Limun: Čisti, ne samo jetru, nego i bešiku, bubrege, digestivni trakt i pluća.

Beli luk: Pomaže pročišćavanje krvi i olakšava posao bubrezima i jetri.

Čaj od maslačka:
Maslačak se koristi već vekovima u narodnoj medicini. On pročišćava krv i deluje kao antioksidans, pa se preporučuje osobama koje imaju problema s jetrom.

Sok od cvekle: Sadrži hemikaliju pod nazivom betain koja stimuliše ćelije jetre.

Osim ovih namirnica, važno je da dovoljno spavate, posećujete povremeno saunu, prepustite se limfnoj drenaži i pijete mnogo filterisane vode

(B92)

Pogledajte još