Skandinavske bebe spavaju napolju i na minis 30

Svakodnevna rutina roditelja je da svoju decu ostavljaju da spavaju napolju na vrlo niskim temperaturama jer je to, kako tvrde, jako zdravo. Ispred kafića i trgovina u Kopenhagenu, Stokholmu i drugim gradovima severa često se mogu videti redovi dečjih kolica u kojima spavaju bebe.

"Mislim da je to jako korisno za njih. Pogotovo zimi kada haraju bolesti. Deca su od vazduha zdravija" objasnila je Lisa Mardon iz Stokholma, majka troje dece.

Njena deca spavaju napolju od rođenja, a isto su radili njeni roditelji. U toplinu doma uneli bi je tek kada bi se temperatura spustila oko minus 10 stepeni Celzijusa.

U današnje vreme i vrtići u Švedskoj decu na spavanje stavljaju pod vedro nebo. U vrtiću Forskolan Oren, deca popodne spavaju napolju sve do treće godine.

"Kada temperature padnu do minus 15 Celzijevih stupnjeva, pokrijemo ih dodatnim prekrivačima. Ali nije uvijek ni stvar u temperaturi. Ima dana kada termometar pokazuje minus 15, a zbog vetra je zapravo minus 20 stepeni. Tada spavanje napolju skratimo. Važno je samo da su toplo odeveni i da imaju dobru vreću za spavanje" rekla je negovateljica Britmari Karlzon.

Spavanje na vazduhu podržavaju i roditelji verujući kako je svež vazduh zimi i leti za decu puno korisniji efekat od celodnevnog druženja u zatvorenom prostoru.

Istraživačica Marjo Turula dokazala je i da spavanje na svežem vazduhu traje duže i to do sat vremena. Prema nekim istraživanjima, idealna temperatura za 'spavanje napolju' je minus 5 stepeni Celzijusa, a neki roditelji svoju decu ostavljaju vani i na minus 30.

24 sata.hr

Pogledajte još