Japanka najstarija sa 115 godina

Misao Okava rekla je da je "veoma srećna" što je primila priznanje i sertifikat Ginisove knjige rekorda.

Posto je pojela svoj omiljeni suši, Okava je malo dremnula sedeći u svojim kolicima, pored trogodišnjeg praunuka, Hibiki Okave. Međutim, ona se brzo razbudila kako bi razgovarala s novinarima.

Upitana da otkrije tajnu dugovoečnosti ona je rekla da se treba "čuvati od bolesti".

Priznanje od Ginisa je lep poklon za Okavu koja će iduće nedelje proslaviti svoj 115 rođendan. Prema Gerontološkom istraživačkom institutu, koji potvrđuje podatke o godinama za Ginisa, Okava je rođena 5. marta 1898.

Okava živi u staračkom domu u Osaki. Upravnica doma Tomohito Okada kaže da starica jede sve što poželi, preneo je AP. Najstariji čovek na svetu, preme Ginisu je 115 godina star Điroemon Kimura, koji takođe živi u Japanu.

Zemlja izlazećeg Sunca ima najveći broj stogodišnjaka na svetu s preko 51.000, prema vladinim podacima. Više od 87 odsto su žene. Okava se udala 1919. za Jukija i sa njim je imala troje dece, dve ćerke i jednog sina. Ona sada ima četvoro unučića i šest praunučića.

Okavin sin (90), Hiroši, kaže da iako je nasledio neke majčine gene on sumnja da će moći da dostigne dugovečnost svoje majke. "Sa strane mog oca ima onih koji su dugovečni i onih koji nisu, kao moj otac koji je umro u 36 godini, tako da ja sumnjam da ću živeti dugo kao ona" rekao je Hiroši.

(Izvor: B92)

Pogledajte još