Poslednje obraćanje Pape: Na Trgu Svetog Petra oko 200.000 ljudi

0

Papa Benedikt XVI, koji se u četvrtak povlači sa dužnosti, obraća se poslednji put vernicima na Trgu Svetog Petra, gde se okupilo prema proceni medija oko 200.000 ljudi.

Poslednja javna audijencija Benedikta XVI održava se na otvorenom, iako to nije uobičajeno zimi, a kako navode mediji trg je krcat i ima oko 200.000 ljudi.

Nakon obraćanja, papa će još jedan dan biti na funkciji, nakon čega će postati prvi poglavar Rimokatoličke crkve koji se povukao u poslednjih 600 godina. Nosiće titulu „papa emeritus“ (počasni).

Papa je stigao u „papamobilu“ mašući okupljenim vernicima, koji su ga pozdravljali aplauzima i uzvicima „Benedito!“ i „gracije“ (hvala).

„Preuzeo sam težak teret kada sam došao na mesto pape 2005. godine, ali me je Bog vodio i osećao sam njegovo prisustvo svakog dana. Verujem u budućnost Crkve. Povlačim se za njenu dobrobit, a ne za svoju“, poručio je papa.

On je naveo da je tokom prethodnih osam godina doživeo mnogo trenutaka radosti, ali i velikih teškoća.

„Bilo je i svetla, ali je bilo i putovanja kroz uzburkano more. Ljubav prema crkvi znači i imati hrabrosti za povlačenje teških, bolnih odluka, uvek stavljajući Crkvu na prvo mesto, a ne samoga sebe“, rekao je papa.

Kako je objavljeno, nakon obraćanja neće biti tradicionalnog ljubljenja ruke, jer papa smatra da „nije dobro da u ovim okolnostima favorizuje nekog, a da neko drugi ne dobije šansu da mu priđe“.

Uz novu titulu, papa će moći da i dalje nosi papsku odoru bele boje, ali ne i crvene cipele, već smeđe objavio je Vatikan, u trenucima kada se javila izvesna zabrinutost zbog mogućeg sukoba budućeg, novog pape i počasnog.

Benedikt je jasno poručio da se povlači u miran život molitve i meditacije „skriven od sveta“, međutim, u Vatikanu, on će i dalje biti veoma prisutan jer je njegov novi dom odmah uz ulaz u Radio Vatikan, s divnim pogledom na kupolu glavne crkve, bazilike Svetog Petra.

Prvi sastanak svih 115 kardinala mladjih od 80 godina o tome ko će biti novi papa, mogao bi se održati već u ponedeljak u Rimu, ali to će se znati tek kada zvaničan poziv bude poslat u petak.

U četvrtak ujutro, papa se sastaje sa svojim kardinalima i popodne, u 17.00 sati, helikopterom putuje u Kastel Gandolfo, rezidenciju pape južno od Rima. Tamo će s balkona pozdraviti parohijane što će biti njegov poslednji javni čin kao pape.

Benediktovu ličnu bezbednost čuvaće policija Vatikana.

Njegov pontifikat će zvanično prestati sutra u 20 sati, kada počinje period “Prazne Stolice”.

Prilikom odlaska papa će sa sobom poneti porodičnu fotografiju na kojoj su on, njegov brat Georg i sestra Maria, drveni krst iz rodne Bavarske, zatim pozlaćeni budilnik koji je dobio na poklon nakon konklave 2005. godine, kao i tanjir na kojem je utisnut papski grb.

Papa će sa sobom poneti i stolicu koju je, takođe, dobio na poklon za 85 rođendan.

(Izvor: B92, agencije)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.