Đilas: Đinđić je zaslužio spomenik, to nije stranačko pitanje

Zahtev za podizanje spomenika u čast ubijenog premijera i predsednika DS predali su gradski odbornici Demokratske stranke Božidar Đelić i Matija Bogdanović, a incijativu je potpisalo 50. gradskih odbrnika iz redova DS i Socijaldemokratske partije Srbije.

"Podizanje spomenika nije stranačko pitanje, već je to način da se prvom demokratski izabranom gradonačelniku Beograda i premijeru Zoranu Đinđiću zahvalimo. On je život posvetio reformama i modernizaciji društva. Zato očekujemo podršku i svih drugih odbornika", rekao je Bogdanović novinarima u skupštini grada Beograda.

Đelić je istakao da se nije čekalo deset godina za pokretanje incijative, već da je bilo bitno da se postigne opšti konsenzus za podizanje spomenika.

"Deset godina je dovoljna vremenska distanca da svi shvate veličinu Đinđićevog dela", kazao je Đelić i dodao da incijativa nije "slamka spasa" za DS koji je sada u opoziciji, pošto ta stranka "nikda nije zloupotrebila lik i delo Đinđića".

Prema rečima predsednika Komisije za imenovanje spomenika, trgova i ulica Slobodana Stanimirovića već na prvoj secnici članovi komisije će razmatrati incijativu. Ukoliko daju zeleno svetlo, sve se vraća u gradsku Skupštinu i njenoj posebnoj komisija koja će biti formirana.

"Moram da kažem da ovo nije jednostavan i kratak postupak i da se neće završiti za par meseci. Podsetiću vas da se godinu dana čekalo da se podigne spomenik Milutinu Milankoviću", kazao je Stanimirović.

Sadašnji predsednik DS Dragan Đilas izjavio je ranije za "Blic" da je ubijeni premijer Srbije i bivši lider te stranke Zoran Điniđić zaslužio da dobije spomenik u Beogradu.

"Đinđić je definitivno najzaslužniji za trasiranje evropskog puta Srbije, reformisanje i modernizaciju našeg društva, tako da nema ništa logičnije nego da dobije spomenik u Beogradu", rekao je Đilas.

Gradonačelnik Beograda je naglasio da ne očekuje da bilo koja ozbiljnija politička stranka bude protiv te ideje.

"Kada je većina ozbiljnijih stranaka u Srbiji već prihvatila njegove evropske ideje, onda je red da se Đinđiću sada svi odužimo", rekao je lider demokrata. On je istakao da to ne bi trebalo da bude partijska stvar, koju će podržati samo DS i LDP, nego da se postigne opšti konsenzus o toj ideji.

Đilas je poručio da bi građani Beograda trebalo da se izjasne o tome u kom delu grada je najbolje da bude podignut spomenik Đinđiću, nakon što urbanisti predlože nekoliko potencijalnih lokacija.

Đinđić je ubijen 12. marta 2003, a bio je i gradonačelnik Beograda.

B92, Beta, Blic

Pogledajte još