Dačić: U dijalogu sa Prištinom na vidiku veliki problemi

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da su u dijalogu sa Prištinom na vidiku veliki problemi, da se nikakav novi dogovor niti sporazum i da zato ne vidi o čemu bi u ovom trenutku trebalo da informiše parlament.

On je precizirao da postoji dubok i težak problem jer prištinske vlasti apsolutno ne žele da prihvate nista što ne moraju i na šta ih niko ne tera.

"Nema dogovora jer prištinska strana ne prihvata i ne želi da razgovara da Zajednica ima bilo koji instrument vlasti, izbore,organe, izvršna ovlašćenja...", rekao je Dačić novinarima u Palati Srbija.

Upitan da li će predstaviti izveštaj o dijalogu pred Odborom za Kosovo i Metohiju Dačić je rekao da je prema rezoluciji o Kosovu i Metohiji dužan da informiše parlament a ne odbor, ali da nije problem ni da govori pred odborom, kada bude imalo o cemu da se razgovara.

"Ništa novo se nije desilo, nikakav novi dogovor ili sporazum nisu na vidiku, naprotiv, na vidiku su veliki problemi. O cemu da se informiše parlament - da smo se saglasili da treba da se formira Zajednica srpskih opština ali ni oko čega drugog", rekao je Dačić.

Za Srbiju je, istakao je on, neprihvatljivo da Zajednica nema nadležnosti i da sve što ona može da izvršava je objavljivanje časopisa i organizovanje okruglih stolova.

Kako je dodao, prištinska strana misli da će vlada Srbije prihvatiti sve samo da dobije datum.

"Pa nećemo, jer mi ovo ne radimo zbog datuma već hoćemo da rešimo problem kompromisom", rekao je Dačić i dodao da je komprimis kada "svako dobije pomalo onoga što nije želeo".

Beta

Pogledajte još