Naprednjaci na istorijskom maksimumu, Vučić najpopularniji

Srpska napredna stranka trenutno ima 41 odsto podrške biračkog tela, dok su DS i SPS izjednačeni sa po 13 odsto, pokazali su rezultati istraživanja TV B92 i Ipsos stratedžik martketinga.

Kada je u pitanju poštenje političara, građani (24 odsto) kao najopoštenijeg vide predsednika SNS i prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, a potom slede predsednik Srbije Tomislav Nikolić (osam odsto), Vojislav Koštunica i Ivica Dačić (po pet odsto).

Da Vučić zaslužuje da bude prvi potpredsednik vlade smatra 80 odsto građana, dok njih 17 odsto kaže da ne zaslužuje, a, kada je u pitanju Nikolić, 71 odsto građana smatra da zaslužuje da sedi na Andrićevom vencu, a 25 odsto da ne zaslužuje.

Kada je u pitanju premijer, 66 odsto građana smatra da je Dačić pravi čovek na premijerskom mestu, a jedna trećina smatra da je nezasluženo premijer.

Za jednog od lidera vladajuće koalicije većina građana smatra da ne zaslužuje da bude tu gde jeste - za Mlađana Dinkića 37 odsto građana smatra da je zasluženo ministar finansija i privrede, dok 59 odsto smatra da to mesto ne zaslužuje.

Naprednjaci su, prema istraživanju koje je rađeno na 1.060 ispitanika, na istorijskom maksimumu, prenela je TV B92. Oni su podršku među opredeljenim biračima za godinu dana povećali za 10 odsto - od 31 odsto do 41 odsto, a jedina su stranka kojoj raste podrška među opredeljenim biračima.

Demokrate su, sa druge strane, za 12 meseci prepolovile podršku opredeljenih - sa 26 odsto u februaru prošle godine na samo 13 odsto ovog meseca.

Isti rejting imaju i socijalisti - rejting im je minimalno pao i gotovo su potpuno izjednačeni sa DS.

DSS i dalje ima sedam odsto podrške, a kada bi sada bili raspisani izbori u parlament bi ušao i LDP, sa takođe sedam odsto podrške, ali i SRS koja bi imala iznad pet odsto podrške.

Ispod cenzusa i dalje su Ujedinjeni regioni Srbije sa tri odsto i Dveri sa dva odsto podrške.

Na izbore bi sada sigurno izašla svega jedna trećina građana Srbije, a nešto manje od pola birača koji bi glasali stranački je opredeljeno.

Tanjug

Pogledajte još