Makedonija pod vodom: Od kuće do kuće čamcima, strahuju zbog zaraze (VIDEO)

U dvadesetak sela sela na jugu zemlje, u Strumičkom regionu, stanovnici se kreću čamcima, a oni koji žive pored kanala su evakuisani. Voda se iz kuća vadi pomoću motornih pumpi, a blato - kofama.

Stanovništvo sada strepi od mogućih zaraza, jer je većina sela poplavljena muljom i fekalnim vodama.

U nekim selima isključena je struja, a zabranjeno je korišćenje bunara. Osim kuća, u poplavama su stradale i velike poljoprivredne površine, jer je ovaj kraj poznat po ranom povrću - krastavcu, paradajzu, kupusu i paprikama.

Vlada preduzima mere
Zbog stanja sa poplavama, Vlada je donela set mera. Koordinaciono telo za poplave je zaduženo da u svim delovima zemlje zahvaćenim poplavama obezbedi cisterne sa vodom i flaširanom vodom, u odsečena sela zbog srušenih mostova i puteva da se helikopterima dosteve lekovi i hrana, kao i da sva javna i komunalna preduzeća, MUP i Ministarstvo odbrane stave na raspolaganje svu mehanizaciju, helikoptere, čamce i svu ostalu opremu za pomoć stanovništvu u ugroženim delovima. Vlada je zatražila da se aktivira i Agencija za robne rezerve, koja bi trebalo da stavi na raspolaganje hranu za stanovništvo koje je najteže pogođeno.

U Kumanovu, stotinak stanovnika je privremeno smešteno u dve školske sportske sale, a za njih su obezbeđeni higijenski paketi i hrana. Radi se o stanovnicima koji žive pored reka Kumanovke i Kojnarke, čije su kuće poplavljene i nema elementarnih uslova za život.

Pedesetak porodica je privremeno smešteno i u školski internat Sveti Nikola, na istoku zemlje. U selima ovog i susednog Kočanskog regiona danas se radi na rasčišćavanju kuća od onoga što je iza zebe ostavila voda koja se danas povukla.

Lokalne vlasti su odlučile da prekinu i nastavu u najteže pogođenim selima sve dok se stanje ne stabilizuje.

Najveći problem predstavlja pitka voda, pošto iz česmi teče mutna - jer su izvori iz kojih se snabdevaju skoro svi gradovi na istoku zbog velikih kiša poplavljeni, kao i lokalni bunari. Dok se ne ispita ispravnost vode, koriste se cisterne i flaširana voda.

Koordinaciono telo za prevenciju prirodnih katastrofa ocenilo je da se stanje u zemlji stabilizuje, da je uspostavljen monitoring na čitavoj terotoriji zemlje i da su utvrđena kritična područja.

(Tanjug)

Pogledajte još