Srbiju izbacuju iz CERN-a zbog duga?

Mada iz Ministarstva nauke poručuju da je uplaćeno više od polovine i da će izmiriti i ostala dugovanja, veliki problem je i što 25 srpskih naučnika koji rade u CERN-u, od države ne dobijaju sredstva za putovanja, smeštaj, niti za troškove eksperimenata, pišu "Novosti".

Prema rečima prof. dr Petra Adžića, profesora Fizičkog fakulteta i vođe jednog od srpskih timova u ovoj uglednoj instituciji, zemlje članice dužne su da snose troškove svojih istraživača.

Dok nismo zvanično pristupili CERN-u, naučnici su bar iz stranih fondova, raspoloživih u naučnom centru, dobijali osnovna sredstva. Sada se snalaze kako ko ume, a mnogi put do Ženeve plaćaju sam.

"Od 2005. godine Srbija plaća određena sredstva za budžet dva eksperimenta ATLAS i CMS u CERN-u i ovo je prvi put da ni ta dugovanja nisu izmirena. To je dovelo u pitanje i naš dalji rad, ali i ugled zemlje koji su fizičari decenijama gradili. Ako odluče da nas zbog nečijeg nemara isključe, bila bi to velika međunarodna bruka", kaže za "Novosti" prof. Adžić.

(Večernje novosti)

Pogledajte još