Srbiju izbacuju iz CERN-a zbog duga?

0

Srbija je januara 2012. godine postala pridruženi član Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), ali do danas nije platila članarinu koja za godinu dana iznosi milion švajcarskih franaka. Plaćena je polovina, a ostalo je još "na čekanju".

Mada iz Ministarstva nauke poručuju da je uplaćeno više od polovine i da će izmiriti i ostala dugovanja, veliki problem je i što 25 srpskih naučnika koji rade u CERN-u, od države ne dobijaju sredstva za putovanja, smeštaj, niti za troškove eksperimenata, pišu „Novosti“.

Prema rečima prof. dr Petra Adžića, profesora Fizičkog fakulteta i vođe jednog od srpskih timova u ovoj uglednoj instituciji, zemlje članice dužne su da snose troškove svojih istraživača.

Dok nismo zvanično pristupili CERN-u, naučnici su bar iz stranih fondova, raspoloživih u naučnom centru, dobijali osnovna sredstva. Sada se snalaze kako ko ume, a mnogi put do Ženeve plaćaju sam.

„Od 2005. godine Srbija plaća određena sredstva za budžet dva eksperimenta ATLAS i CMS u CERN-u i ovo je prvi put da ni ta dugovanja nisu izmirena. To je dovelo u pitanje i naš dalji rad, ali i ugled zemlje koji su fizičari decenijama gradili. Ako odluče da nas zbog nečijeg nemara isključe, bila bi to velika međunarodna bruka“, kaže za „Novosti“ prof. Adžić.

(Večernje novosti)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.