Vojne službe izbrisale tragove o ubistvu gardista

"Nakon 5. oktobra 2000. nije došlo do promena u vojnom vrhu. Otkad su ubijeni mladići 5. oktobra 2004, ukazivali smo kako je vojska zataškavala slučaj i da iza ubistva postoji politička pozadina, koja se ogleda i kroz činjenicu da u Skupštini nije prihvaćen predloga za osnivanje anketnog odbora", kaže za "Blic" advokat Olga Batić, zastupnik porodica ubijenih gardista.

Ona navodi da su 2005. podnete krivične prijave protiv veštaka i vojnog tužilaštva, ali i suda, i to zbog davanja lažnih iskaza.

Civilno tužilaštvo do danas nije uzelo u razmatranje te prijave.

Advokat Božo Prelević, predsednik nezavisne komisije koja je utvrdila da je gardiste ubila treća osoba, kaže da bi eventualnom istragom o lažnim iskazima bilo utvrđeno ko je tačno iz vojske hteo da se zataška istina.

On podseća da je isti veštak bio u slučaju gardista i Dade Vujasinović, koji je tvrdio da su u pitanju samoubistva.

"Taj veštak je Branimir Aleksandrić. I veštaci u nezavisnoj komisiji su bili pod pritiskom i zato je jedan dao ostavku. Pitanje je vojnih institucija odakle je pritisak dolazio. Svaki novi ministar odbrane je na početku mandata obećavao razjašnjenje slučaja, a onda bi im u vojsci rekli da će to štetiti ugledu. Vremenom nestaju i dokazi i svedoci", navodi Prelevi za "Blic".

(Blic)

Pogledajte još