Slovenija: Pala vlada, Alenka Bratušek prva žena mandatar

Za ostavku vlade izjasnilo se 55 poslanika, dok je 30 glasalo za opstanak Janšine vlade.

Bratušekova, koja je vršilac dužnosti predsednika opozicione Pozitivne Slovenije (PS), tako je postala prva žena mandatar za sastav vlade u Sloveniji, ali postoje sumnje da je ona uopšte u stanju da sastavi novu vladu.

Nova mandatarka ima rok od dve nedelje da formira kabinet koji bi potom morao da podrži parlament, a ukoliko ne uspe da obezbedi koalicione partnere, predsednik Borut Pahor bi mogao da zakaže vanredne izbore.

Politički analitičar Vlado Miheljak je upozorio na mogućnost da 42-godišnja majka dvoje dece ne uspe da formira novu vladu, s obzirom da, kako je naveo, postoji bojazan da Slovenačka narodna stranka (SLS) i Građanska lista (DL) ne budu spremne na saradnju.

Te dve stranke desnog centra su prve napustile vladajuću koaliciju, ali posle poslednjih vanrednih izbora u decembru 2011. nisu uspele da se dogovore sa PS oko formiranja nove vlade, zbog čega je lider PS, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković ulogu mandatara za sastav vlade morao da prepusti Janezu Janši.

Slovenija u najtežoj krizi do sada?
Zbog trenutne krize vlade i velikih protesta protiv vladajućih političkih elita koji potresaju slovenačke gradove duže od dva meseca, mnogi analitičari smatraju da se ta zemlja nalazi u najtežoj političkoj krizi od 1991. godine, kada se odvojila od nekadašnje SFRJ.

Početak kraja Janšine vlade dogodio se u januaru, nakon što je antikorupcijska komisija objavila izveštaj u kojem je njega i Zorana Jankovića optužila za prikrivanje njihovog stvarnog imovinskog stanja.

Zbog izveštaja je nekoliko koalicionih partnera u vladi u više navrata od Janše tražilo da podnese ostavku, što je on kategorično odbijao, nakon čega su tri stranke napustile vladajuću koaliciju, u kojoj su tako ostale samo Janšina Slovenačka demokratska stranka (SDS) i Nova Slovenija (NSI).

Bratušekova, koja je ranije radila u ministarstvu finansija, nedavno je preuzela funkciju vršioca dužnosti PS, nakon što je Janković odlučio da, zbog optužbi antikorupcijske komisije, privremeno "zamrzne" svoju funkciju predsednika PS do narednih stranačkih izbora.

(B92, Tanjug)

Pogledajte još