Selaković: Notarijat za bolje pravosuđe

0

Nikola Selaković je ocenio da će jačanjem sistema izvršitelja i uvođenjem notarijata u srpsko pravosuđe, sudije sledeće godine biti dovoljno rasterećene.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva pravde, Selaković je razgovarao sa predsednikom Komore izvršitelja Mihailom Dragovićem i njegovim saradnicima o daljem napretku te profesije koja „treba da unapredi efikasnost pravosudnog sistema u Srbiji“.

Ministar pravde je pozdravio sve napore izvršitelja radi daljeg usavršavanja i afirmacije sistema izvršitelja. Predstavnici Komore izvršitelja su se zahvalili na pomoći ministarstva u proteklom periodu.

Oni su naglasili da je Komora izvršitelja Srbije postala članica Međunarodne unije izvršitelja u novembru 2012. godine, kao i da su uspostavili dobru saradnju sa kolegama iz regiona, ističući da im razmena iskustva sa drugim država omogućava dalje usavršavanje.

Predstavnici Komore su od Ministarstva zatražili i pomoć koja im je potrebna u potencijalno rizičnim situacijima. Selaković ih je obavestio da će u toku godine Ministarstvo pravde i državne uprave raditi na izradi predloga Zakona o pravosudnoj polici, kojim će biti regulisano i pitanje neophodne asistencije i zaštite izvršitelja.

Ministar je kazao da se posebna pažnja mora posvetiti potencijalnom riziku od stvaranja kartela izvršitelja, kao i da se ne sme dozvoliti da građani percipiraju izvršitelje kao uterivače dugove.

„Osnovni cilj izvršitelja jeste da direktno doprinose efikasnosti sprovođenja pravde“, naveo je Selaković.

(B92)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.