Selaković: Notarijat za bolje pravosuđe

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva pravde, Selaković je razgovarao sa predsednikom Komore izvršitelja Mihailom Dragovićem i njegovim saradnicima o daljem napretku te profesije koja "treba da unapredi efikasnost pravosudnog sistema u Srbiji".

Ministar pravde je pozdravio sve napore izvršitelja radi daljeg usavršavanja i afirmacije sistema izvršitelja. Predstavnici Komore izvršitelja su se zahvalili na pomoći ministarstva u proteklom periodu.

Oni su naglasili da je Komora izvršitelja Srbije postala članica Međunarodne unije izvršitelja u novembru 2012. godine, kao i da su uspostavili dobru saradnju sa kolegama iz regiona, ističući da im razmena iskustva sa drugim država omogućava dalje usavršavanje.

Predstavnici Komore su od Ministarstva zatražili i pomoć koja im je potrebna u potencijalno rizičnim situacijima. Selaković ih je obavestio da će u toku godine Ministarstvo pravde i državne uprave raditi na izradi predloga Zakona o pravosudnoj polici, kojim će biti regulisano i pitanje neophodne asistencije i zaštite izvršitelja.

Ministar je kazao da se posebna pažnja mora posvetiti potencijalnom riziku od stvaranja kartela izvršitelja, kao i da se ne sme dozvoliti da građani percipiraju izvršitelje kao uterivače dugove.

"Osnovni cilj izvršitelja jeste da direktno doprinose efikasnosti sprovođenja pravde", naveo je Selaković.

(B92)

Pogledajte još