Noviteti: Desktop računar sa transparentnim ekranom

Jedan od predavača na TED konferenciji Jindža Li deo je tima koji radi na SpaceTop 3D dekstopu zajedno sa stručnjacima kompanije Microsoft. Ova neobična 3D novina omogućiće korisnicima da sa digtalnim materijalom postupaju kao sa onim koji nas okružuje u stavrnom svetu, kazao je Li u razgovoru za BBC.

Reč je o transparentnom LED displeju sa ugrađenim kamerama koje prate pokrete korisnika, sa dodatnim praćenjem njegovih očiju. Ceo projekat inspirisan je onim što je potrebno čoveku da bi stupio u određenu interakciju sa stvarima.

„Prostorna memorija, na osnovu koje telo intuitivno pamti gde se i u kakvom stanju stvari nalaze, je veoma ljudska osobina“
, tvrdi Li. Kada se to prebaci u digitalni svet ljudi će moći da koriste kompjutere u mnogo složenije svrhe.

„Ako radite na nekom dokumentu, možete da ga uzmete u ruke, okrenete ga i listate kao knjigu“
, objašnjava dalje Li, diplomac prestižnog MIT-a.

Za preciznije i sitničavije radnje postoji i touchpad, pa će tako ova novina, primera radi, biti od velike koristi arhitektama jer će uspešnije moći da rade na svojim 3D modelima.

„Razlika između onoga šta jedan dizajner misli i šta njegov kompjuter može da uradi je velika. Ali, ako uzmete u ruke vaš digitalni materijal, jasnije ćete moći da izrazite vaše ideje“, zaključuje mladi TED-ovac.

Ceo sistem mogao bi da se nađe u širokoj upotrebi za desetak godina, ali postoje i mnogi koji sumnjaju u istinski uspeh projekta.

Kristijan Braun je u razgovoru za sajt “The Awl” kazao da ovaj izum još uvek ne funkcioniše kada je u pitanju osećaj za detalje poput materijala, ili kada nije reč o mirnim, stabilnim predmetima.

Osim ovog, na TED-ovoj konferenciji predstavljen je i niz drugih novotarija, među kojima je veliku pažnju izazvala i lebdeća kugla za koju Li tvrdi da se održava u vazduhu pomoću svog elektromagnetnog polja.

(B92)

Pogledajte još