Vantelesna oplodnja uskoro i na VMA

U toku je, kako kaže, priprema prostora, nabavka neophodnih aparata, a radi se i na edukaciji postojećeg i angažovanju novog kadra.

"Razvijamo i program vantelesne oplodnje, ne samo da se uključujemo u borbu protiv bele kuge i razvijemo nastavu iz ginekologije, već i zbog toga što je sve veći broj žena vojnih osiguranika. Povećan je broj žena u redovima aktivnih oficira i kadetkinja u redovima naše vojske, pa se zbog toga ne sme zapostaviti segment ginekologije", rekao je Tanjugu brigadni general prof. Novaković.

On je dodao da će aplicirati za program vantelesne oplodnje o trošku države.

VMA 2. marta slavi 169 godina postojanja
, a načelnik ove ustanove navodi da su ponosni na mnoge stvari koje su pokrenute na VMA.

Jedna od njih je i akcija zaveštanja organa koja je, kako kaže, dala pozitivan tok celom programu transplantacija solidnih organa i kosne srži na teritoriji Srbije.

Govoreći o lečenju civilnih osiguranika, on kaže da ih je sve više od 2008. godine, kada je potpisan ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, i dodaje da osiguranici iz Beograda mogu uz uput izabranog lekara da dođu na pregled, dok iz drugih delova Srbije moraju da imaju overu nadležne komisije.

Novaković je naglasio da ova ustanova ima odličnu saradnju sa zemljama iz celog sveta i da lekari VMA skoro svake nedelje učestvuju na internacionalnim skupovima i obučavaju se za hirurške intervencije koje se u ovoj ustanovi ne rade.

(B92, Tanjug)

Pogledajte još