Pakao u Sočiju: Građevinci iz Srbije živeli na pirinču u ruskom zatvoru

0

Na gradilištu su nam pretili da se ne bunimo previše jer „Čečeni svašta rade za 100 evra” i da „može da nas proguta mrak”. Prevareni smo, izmrcvareni i finansijski ojađeni, ali dobro je da smo makar izvukli žive glave. Ovako pričaju naši građevinski radnici koji su posle puna dva meseca proterani iz Rusije zbog falsifikovanih viza.

Njih tridesetak iz nekoliko gradova u Srbiji okupilo se juče u Čačku da bi potpisali krivične prijave protiv organizatora posla u Sočiju, gde su od kraja novembra radili na izgradnji olimpijskih objekata, piše Blic.

Advokat Minja Stanojević je u ime prevarenih podneo tužilaštvu u Čačku krivičnu prijavu za trgovinu ljudima protiv tri osobe čija imena, kako kaže, u interesu istrage ne želi da objavljuje. Radi se o osobama iz Beograda, Požege i Novog Sada.

Radi se o težem obliku prevare koja ima obeležja krivičnog dela trgovine ljudima, pošto su oni na prevaru eksploatisali tuđi rad – navodi Stanojević.

Mehanizam prevare bio je jednostavan. Radnici su posrednicima uplaćivali po 100 evra da bi dobili radne vize, a preduzimač se obavezao da im obezbedi smeštaj, hranu i platu od pet do sedam dolara po satu. Rečeno im je da rade za preduzimača iz Beograda.

Prilikom prelaska granice shvatili smo da smo dobili turističku vizu na mesec dana, da od radne dozvole nema ništa i da ćemo morati da radimo na crno. Kada smo pitali šta je sa naših 100 evra, rečeno nam je da to nije naš problem, da će se sve rešiti i da samo treba da radimo. Pomislili smo da se radi o prevari, ali svakome od nas bilo je najbitnije da zaradi novac – priča Slobodan G.

Stvari su počele da se komplikuju kada je građevincima istekla turistička viza. Gazda im je rekao da mu predaju pasoše, a da će on izdejstvovati da im viza ponovo bude overena. Kada je prošlo mesec dana, rečeno im je da ovog puta oni sami moraju da pređu granicu, ali da je to samo formalnost.

– Kada smo došli na granicu, carinska policija ustanovila je da je falsifikovan pečat kojim je overena viza. Zvali smo gazdu, ali ona nam je rekao da se snađemo kako znamo i umemo, ali da nipošto ne pominjemo njegovo ime. Prvo smo noć i dan čekali na rusko-ukrajinskoj granici, a potom su nas strpali u zatvor. Uslovi očajni. Nas petoro spavalo je na jednom krevetu, jeli smo samo pirinač i kuvanu pšenicu – pričaju ogorčeni radnici.

Možete misliti kako se može osećati čovek koji je otišao da zaradi novac da bi prehranio porodicu, a sa 52 godine života ni kriv ni dužan završi u zatvoru 3.200 kilometara daleko od kuće. To je trauma od koje ću se teško oporaviti – navodi Draga M. iz Knjaževca.

Prevareni građevinci deportovani su u Srbiju sa zabranom ulaska u Rusiju u narednih pet godina.

Čuo sam kada na gradilištu gazde telefoniraju i traže “još mesa”. Dakle mi smo bili meso, a ne radnici. Ovde se radi o velikoj prevari i mislim da bi država trebalo da reaguje, jer na gradilištima u blizini Sočija ima još nesrećnika koje iskorišćavaju – kaže Miloš P.

Kako nam je rečeno, svaki od građevinaca koji se vratio iz Rusije ostao je zakinut za 1.000 do 1.500 evra.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.