Kofein opasan koliko i cigarete?

Dr Džek Džejms kaže da ovaj stimulans izaziva “preranu smrt” i da se njegova “smrtonosnost” podcenjuje.

Ovaj urednik Žurnala o istraživanju kofeina i načelnik odeljenja za psihologiju Univerziteta u Rejkjaviku kaže da se ta supstanca sve češće dodaje u energetska, alkoholna pića, pa čak i lekove.

Ljudi tako nisu ni svesni koliko mnogo kofeina unesu tokom dana, a to ima ozbiljne posledice po zdravlje.

Dr Džejms veruje da je rizik koji kofein predstavlja za naše zdravlje toliko velik, da bi svi proizvodi koji ga sadrže, trebalo da budu oporezovani baš kao cigarete i alkohol. Prodaja deci bi naročito trebalo da bude regulisana.

On objašnjava da se ova supstanca nalazi u brojnim namirnicama, poput gaziranih pića, energetskih sokova, flaširane vode, alkoholnih pića, kolača, žvakaćih guma, jogurta i aromatizovanog mleka.

Čest je sastojak lekova protiv prehlade i gripa, pilula za mršavljenje, kozmetike i sapuna.

Studija predvođena Regulatornom agencijom za zdravlje u Kanadi zaključila je da prosečna osoba može da unese 400 mg kofeina bez negativnih efekata. Jedini izuzetak su trudnice kojima se savetuje da ne uzimaju više od 200 mg kofeina. Deca ne bi trebalo da uzimaju više od 75 mg.

Trovanje kofeinom je bolest koju priznaje Svetska zdravstvena organizacija. Simptomi obuhvataju nervozu, nemir, nesanicu, bolove u stomaku, grčeve i ubrzan srčani ritam
.

Dva najpoznatija okidača poremećaja srčanog ritma su upravo kofein i alkohol, a rizik se uvećava s vremenom.

Osobe koje pate od takozvane supraventrikularne tahikardije (SVT) imaju čak 160 otkucaja srca u minuti, a rezultati su užasni bolovi u grudima, vrtoglavica i osećaj da ostaju bez daha.

Izvor: Daily Mail

Pogledajte još