Vlada šalje avion po Perišića!

Perišić je okončanje procesa proslavio u zagrljaju supruge Smilje i sinova Saše i Igora, koji su u Hagu čekali konačnu presudu.

Perišiću se stavljalo na teret pomaganje i podržavanje artiljerijskih i snajperskih napada na civile u Sarajevu sa položaja Vojske Republike Srpske od 1993. do 1995. i ubistva oko 7.000 muslimana i premeštanja stanovništva Srebrenice u julu 1995. godine.

Perišić je na osnovu nalaza da je imao efektivnu komandu i kontrolu nad vojskom Republike Srpske Krajine bio optužen i zato što nije sprečio i kaznio počinioce raketnih napada na Zagreb u maju 1995, u kojima je poginulo sedam civila.

Tek treći Srbin kojeg je Hag oslobodio

Momčilo Perišić tek je treći Srbin koji je oslobođen u Haškom tribunalu, nakon Miroslava Radića i Milana Milutinovića. Istovremeno, u Hagu je osuđeno 69 Srba i to na ukupno 1.125 godina zatvora.

Od ukupno 1.380 godina zatvora i 89 osuđenih osoba
- 67 Srba, ukupno 1.125 godina zatvora
- 14 Hrvata, 183 godine zatvora
- petorica Bošnjaka, 41 godina zatvora
- dvojica Albanaca na 19 godina - jedan Makedonac na 12 godina

Međutim, žalbeno veće konstatovalo je da nije utvrđeno van razumne sumnje da je Perišić sprovodio specifične akte pomoći, ohrabrivao i davao moralnu podršku pripadnicima Vojske Republike Srpske u Sarajevu i Srebrenici koji su počinili određene zločine.

Žalbeno veće je zaključio da iako postoje dokazi da je Perišić imao kontrolu nad vojnicima JNA, drugi dokazi pokazuju da nije imao efektivnu kontrolu nad počiniocima zločina i bombardovanja Zagreba.

Žalbeno veće činile su sudije Teodor Meron, Karmek Agijus, Arlet Ramaroson, Andresi Vaz i Liu Dakin, koji je jedini imao delimično suprotno mišljenje.

Prvopstepena presuda doneta je 2011. većinom glasova sudija Mišel Pikar iz Francuske i Pedra Davida iz Argentine, dok je predsedavajući Bakone Moloto iz Južne Afrike imao suprotno mišljenje, zalažući se za oslobađanje generala Perišića.

Odbrana je podnela žalbu na presudu u kojoj je ključni argument bio stav sudije Molotoa da vođenje rata nije zločin. Suđenje generalu Perišiću počelo je pred Tribunalom 2. oktobra 2008. On se dobrovoljno predao 7. marta 2005, na dan kada je protiv njega obelodanjena optužnica, a na prvom pojavljivanju pred većem negirao je optužnicu po svim tačkama. Od jula te godine bio je na privremenoj slobodi u Srbiji, a u Tribunal se vratio 18. septembra 2008. i nakon tog datuma povremeno je puštan tokom procesa.

Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, ocenio je ovu odluku kao kredibilnu i podsetio na to da je Perišić odbio ponuđenu nagodbu.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić smatra da je žalbeno veće Haškog tribunala adekvatno procenilo činjenično stanje u ovom slučaju.

Hrvati oslobađanje dočekali na nož

Hrvatska javnost burno je dočekala oslobađajuću presudu Perišiću. Tako je hrvatski portal “24sata.hr” objavio naslov “Oslobođen ratni zločinac”, za “Jutarni list” ovo je šokantna odluka, a “Index.hr” konstatuje da ga je oslobodio isti sudija koji je pustio i hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, koji su iz Sheveningena pušteni 16. novembra.

(Izvor: ALO! )

Pogledajte još