Kupovna moć drastično opada

0

Promet robe u januaru je za čak 26,2 odsto manji nego u decembru. Kupuje se samo osnovno, a preskaču slatkiši, sokovi, sirevi, namazi, pišu Novosti.

Kupovna moć građana Srbije dramatično opada. Promet robe je u januaru za čak 26,2 odsto manji nego u decembru! Na međugodišnjem nivou, u odnosu na isti mesec prošle godine, prodaja je niža za 9,3 odsto.

Cene u Srbiji za godinu dana u proseku su povećane 12,8 odsto, ali svaki odlazak u prodavnicu to demantuje. Nema proizvoda koji proteklih meseci nije poskupeo.

Izveštaji trgovaca pokazuju da je od početka godine, u proseku, za 15 odsto opala prodaja mleka, pavlake i jogurta, za petinu mesa i konzervirane robe, dok je kod pojedinih čokolada i slatkiša taj pad dostigao 30 odsto! Pazare se samo najosnovnije namirnice, a sve je slabija prodaja skupljih slatkiša, sokova, sireva, namaza, suhomesnatih proizvoda.

Četvrtina potrošača meso kupuje povremeno, a 28 odsto njih znatno je smanjilo kupljene količine. Građani sve ređe odlaze u takozvane velike kupovine, obazriviji su u potrošnji jer im mesečna primanja ne dozvoljavaju više, pokazuju poslenja ispitivanja tržišta.

Izvor: Novosti

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.